Η γενναία του Βορρά

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άγρια σκηνή της επίθεσης εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη υπάρχει ένα πρόσωπο καθοριστικό. Παραμένει στο πλευρό του δημάρχου καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου. Τον βοηθά να σηκωθεί όταν ο όχλος τον ρίχνει κάτω, τον συνοδεύει έως το αυτοκίνητο, δέχεται και η ίδια χτυπήματα, μαζί με τον οδηγό και τον αστυνομικό του δημάρχου. Εκείνα τα θλιβερά λεπτά επιδεικνύει την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και τον δυναμισμό της. «Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης, ήταν εκεί», λέει σήμερα στο «Κ» η Καλυψώ Γούλα, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. «Κι επίσης, δεν υπάρχει κανένα “ναι μεν, αλλά”». 

Ποια αίσθηση σας μένει καθώς απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα;

Μου προκαλεί θλιβερή εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη κόσμος που προσπαθεί να δικαιολογήσει όσα συνέβησαν – δεν είναι μόνο η βιαιοπραγία, αλλά και η επιμονή σε αυτήν. Είναι η απώθηση, τα πρώτα χτυπήματα, τα χτυπήματα ενώ βρίσκεται κάτω ο δήμαρχος, η βία μέχρι το αυτοκίνητο. 

Τι σκεφτόσασταν εκείνες τις στιγμές;

Είχα την αγωνία να φτάσουμε έως το αυτοκίνητο. Φοβόμουν ότι δεν υπήρχε χρόνος. Κι επίσης, είχα μια αμηχανία γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όλα αυτά πράγματι συνέβαιναν. Φοβήθηκα μόνο όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν. Ήταν άνθρωποι που δεν τους ενδιέφεραν οι συνέπειες.

Από ποιον παίρνουν την ηθική κάλυψη;

Αυτό με φοβίζει. Δεν ήταν μια αυθόρμητη επίθεση, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Οι ίδιοι επιθυμούν μια εσωστρεφή, φοβισμένη πόλη, κλεισμένη στο καβούκι της, και την επιστροφή σε μια συνθήκη σκότους. Το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι πρεσβεύει ο Μπουτάρης και η ομάδα γύρω από αυτόν.

Σχολιάστηκε ότι μια γυναίκα στάθηκε στο πλευρό του δημάρχου.

Είναι πολύ θερμά τα μηνύματα που λαμβάνω και καταλαβαίνω τον τρόπο με τον οποίο λέγεται, αν και δεν πρέπει να μένουμε στο ότι ήταν γυναίκα το πρόσωπο δίπλα στον δήμαρχο. Ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, είχα αντιμετωπίσει στην αρχή διάφορα σεξιστικά σχόλια. Είχαν προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα, να μου πάρουν τον αέρα. 

Σας βοήθησε σε αυτό η ποινική δικηγορία που ασκείτε;

Ναι, και η ψυχραιμία κατά την επίθεση στον Λευκό Πύργο σε αυτό οφείλεται. Στο ποινικό ακροατήριο υπάρχει η αμεσότητα, χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή διαχείριση. Το ίδιο συμβαίνει και στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο, όπως συνηθίζω να λέω, δεν είμαι μόνο για να διευθύνω την ορχήστρα, αλλά είμαι και μέλος της ορχήστρας.

Τι είναι πατριωτισμός για εσάς;

Θα συμφωνήσω με τον δήμαρχο, ο οποίος είπε ότι πατριωτισμός είναι να αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια την ιστορία σου, να φέρνεις έσοδα στην πόλη, να μην κλέβεις το δημοτικό ταμείο. Θα προσθέσω ότι πατριωτισμός είναι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα, δηλαδή να είμαστε αποτελεσματικοί και άμεσοι. Αυτός είναι ο σκοπός της ενασχόλησής μου με την πολιτική. Πριν γίνω πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, διετέλεσα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Βρήκαμε ως διοίκηση τεράστιο έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο, λόγω της υπόθεσης υπεξαίρεσης, που μας ταλαιπωρεί έως σήμερα. Συνέπεσε η οικονομική κρίση κι επίσης το προσφυγικό. Φτιάξαμε από την αρχή κοινωνικές δομές για τη στήριξη των πιο αδύναμων. Είμαι περήφανη για όσα κάναμε με την ομάδα μου.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη;

Λειτούργησε θετικά, ως σοκ. Χτύπησε ένα καμπανάκι, ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι όλα κανονικά φτιαγμένα. Κυρίως έγινε αντιληπτό ότι, εφόσον αυτό συνέβη στον δήμαρχο της πόλης, τότε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε. Αυτό που ζήσαμε ήταν το απότοκο μιας κατάστασης. Προκύπτει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν διστάζουν να ασκήσουν βία ακόμη και στον πρώτο πολίτη της πόλης, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι έχουν κάποιον σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Προσπαθούν να καταστείλουν τον αντίλογο και τη φωνή για διαφορετικότητα. Ξέρετε, η Θεσσαλονίκη είναι μια συντηρητική πόλη, αλλά δεν είναι σκοτεινή πόλη και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει. Μπορεί να εκνευρίζει κάποιους ο Μπουτάρης –κι εμένα την ίδια με εκνευρίζει ορισμένες φορές– όμως η πόλη και οι άνθρωποί της τον γουστάρουν. Βλέπουν ότι έχει κάνει πέντε πράγματα και ότι έφερε καθαρό αέρα και εξωστρέφεια.

Ποιο ήταν το πιο ωραίο μήνυμα που δεχθήκατε τα τελευταία 24ωρα;

Κάποιος ανέβασε στο Facebook το τραγούδι «Stand by Me» κι έγραψε: «Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης έδωσε νέο νόημα στους στίχους του τραγουδιού». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή