H κατάρρευση της λίρας έφερε αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

H κατάρρευση της λίρας έφερε αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τριακόσιες μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του εθνικού νομίσματος και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Εχοντας φθάσει να σημειώνει απώλειες έως και 20% μέσα στο έτος και καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρο μετά το άλλο,  η τουρκική λίρα ξεκίνησε και σήμερα με «βουτιά» 5,2%, αλλά ανέκαμψε μόλις η Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού .

Η ισοτιμία της διαμορφώθηκε, έτσι, στις 4,6704 λίρες έναντι του δολαρίου ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στις 4,9290 λίρες έναντι ενός δολαρίου και είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας.

Απομένει να φανεί κατά πόσον θα διαρκέσει η ενίσχυση του νομίσματος που από την αρχή του έτους έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου εξ αιτίας της άρνησης του Τούρκου προέδρου να επιτρέψει μια γενναία αύξηση του κόστους δανεισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων  από τον Απρίλιο, οπότε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ήταν 12,75% .

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ιλιγγιώδης πτώση που έχει σημειώσει η τουρκική λίρα αντανακλά τη δυσπιστία των επενδυτών στη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να περιφρουρήσει το νόμισμα και να χαράξει νομισματική πολιτική ανεξάρτητη από τις επίμονες πολιτικές πιέσεις.

Αιτία είναι βέβαια η στάση του Τουρκου προέδρου που έχει ως τώρα κωφεύσει στις προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και έχει εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μια γενναία αύξηση του κόστους δανεισμού. Οι πιέσεις δεν προέρχονται, όμως, μόνον εκ των έξω καθώς η υποτίμηση της λίρας επιταχύνει τον πληθωρισμό που εγγίζει το 11% και πλήττει την αγοραστική δύναμη των  Τούρκων.

Παράλληλα  διογκώνει το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα κατά κύριο λόγο σε δολάρια και δευτερευόντως σε ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η υποτίμηση της λίρας έχει αυξήσει κατά 124 εκατ. δολάρια τις άμεσες υποχρεώσεις των τουρκικών επιχειρήσεων, δηλαδή τα κεφάλαια που θα πρέπει να καταβάλουν μέσα στους επόμενους μήνες για την αποπληρωμή ομολόγων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή