Στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με την ολοκλήρωση σήμερα της παρουσίασης της εταιρείας στον δεύτερο υποψήφιο επενδυτή, την κινεζική Gongbao. Η παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην 4μελή αντιπροσωπεία της Gongbao ξεκίνησε χθες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει για τον κινεζικό όμιλο Fosun, 10μελής αντιπροσωπεία του οποίου, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Fosun και πρόεδρο της Fosun Insurance Λαν Κανγκ, επισκέφθηκε τη χώρα μας γι’ αυτόν τον λόγο. Στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν οι επικεφαλής των δύο κινεζικών ομίλων στη χώρα μας είναι και η συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον των δύο υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ισχυρό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κινεζικών ομίλων αναμένεται να είναι ισχυρός και να κορυφωθεί στο τελικό στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στα τέλη Μαΐου προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η περίοδος διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των προσφορών. Στόχος, η ανάδειξη του επικρατέστερου επενδυτή να έχει γίνει έως την ημερομηνία της ετήσιας γενικής συνέλευσης, που τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι δύο διεκδικητές είναι η εκπροσώπηση της Fosun σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία της κ. Λαν Κανγκ. Υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού ομίλου, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα για τις παρουσιάσεις της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική, που θα αποτελέσει τη βάση ενός μεγάλου κύκλου νέων επενδύσεων και συνεργειών. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το πλεονέκτημά τους σε αυτή τη διαδικασία είναι τα ισχυρά επενδυτικά τους κεφάλαια, η τεχνογνωσία και η σημαντική εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι «αναμένουν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την ΕΤΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προερχόμενες από στελέχη της αγοράς που ήταν παρόντα στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της Fosun, ο κινεζικός όμιλος επιδιώκει μια ομαλή διαδικασία, η οποία θα αποτελέσει και σήμα να προχωρήσει και σε νέες επενδυτικές κινήσεις που ήδη σχεδιάζει στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση που έθεσαν τα ίδια στελέχη της αγοράς σχετικά με πιθανή ανατροπή της διαδικασίας, οι εκπρόσωποι της Fosun σημείωναν ότι «όπως αποδεικνύεται από το σταθερό ενδιαφέρον μας για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και από τη συνολική επενδυτική μας παρουσία στη χώρα, έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στις προοπτικές της οικονομίας. Η εμπιστοσύνη αυτή θα ενισχυθεί από μια δίκαιη και ομαλή διαδικασία που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση σειράς επενδύσεων που ήδη εξετάζουμε».

Σε ό,τι αφορά την Gongbao, το ενδιαφέρον του ομίλου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, μαζί με τον αντιπρόεδρο της διεύθυνσης επενδύσεων της Gongbao Investment, στην παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής σήμερα συμμετείχαν και στελέχη της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) από το Παρίσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η συμμετοχή της στην όλη διαδικασία ερμηνεύεται από την αγορά ως διαβεβαίωση για την ύπαρξη ενός πειστικού σχεδίου χρηματοδότησης της επένδυσης. Να σημειωθεί ότι ύστερα από ερώτηση του χρηματιστηρίου (Shenzhen Stock) τον περασμένο Φεβρουάριο, η Gongbao είχε απαντήσει για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας ωστόσο ασαφές το θέμα των πηγών χρηματοδότησης της επένδυσης. Η παρουσία στελεχών της ICBC στη χώρα μας συμβάλλει στην άρση αυτής της αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή