Χειρονομίες καλής θελήσεως από Πιονγιάνγκ

Χειρονομίες καλής θελήσεως από Πιονγιάνγκ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Παρά τις χειρονομίες καλής θελήσεως της Πιονγιάνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέτεινε χθες περαιτέρω το κλίμα αβεβαιότητας για την επικείμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, λέγοντας ότι «θα ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα». Η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε πάντως τη λίστα των δημοσιογράφων της Νότιας Κορέας που πρόκειται να επισκεφθούν τα πεδία πυρηνικών δοκιμών, έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προσκάλεσε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων να παρακολουθήσουν τη διάλυση του πεδίου πυρηνικών δοκιμών, στο πλαίσιο της υπόσχεσης της Πιονγιάνγκ να διακόψει τις εν λόγω δοκιμές.

Η πρόσκληση αυτή αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να προχωρήσει στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών, παρά τη γενικευμένη διπλωματική αστάθεια σχετικά με το ζήτημα.

Η αστάθεια έχει προκληθεί λόγω των απειλών από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιμείνουν στην απαίτησή τους για εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, χωρίς από την πλευρά τους να αποσύρουν, ως αντάλλαγμα, τις δυνάμεις τους από τη Νότια Κορέα και να «απενεργοποιήσουν την πυρηνική ομπρέλα» Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που οι συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας κινηθούν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. «Μια κακή συμφωνία δεν συνιστά επιλογή για τις ΗΠΑ», διακήρυξε. Αργά χθες ανακοινώθηκε ότι τη Βόρεια Κορέα θα επισκεφθεί στις 31 Μαΐου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή