Ενίσχυση της θετικής στάσης προς την Ε.Ε.

Ενίσχυση της θετικής στάσης προς την Ε.Ε.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκε ο φιλοευρωπαϊσμός των Ελλήνων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου. Το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., ποσοστό ανεβασμένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, μείωση παρουσιάζεται σε όσους βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.:21% φέτος σε σχέση με 31% πριν από ένα χρόνο, ενώ ένας στους τρεις Ελληνες στέκεται ουδέτερα. Βεβαίως, το ποσοστό των αρνητικών γνωμών παραμένει σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., που βρίσκεται στο 12%.

Αυξητική είναι και η τάση όσων πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., φτάνοντας το 22% και καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περυσινή δημοσκόπηση. Πάντως, κι εδώ, στην Ελλάδα καταγράφεται πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσον όρο στην Ε.Ε. που ανέρχεται σε 48%.

Ενίσχυση της θετικής στάσης προς την Ε.Ε.-1

Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 68% πιστεύει ότι οδεύει προς τη λανθασμένη. Οσον αφορά τη σημασία των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, οι τέσσερις στους δέκα Ελληνες πολίτες (41%) δηλώνουν πως είναι «μεγάλης σημασίας» (μ.ό. Ε.Ε. 49%), το 37% θεωρεί πως είναι «μέτριας σημασίας», ενώ το 22% απαντά πως έχουν «λίγη σημασία». Απογοήτευση από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. δηλώνει το 66%, έναντι 29%, το οποίο απάντησε πως είναι πλήρως ικανοποιημένο. Κι εδώ καταγράφεται μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε., όπου ικανοποίηση εκφράζει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, (απογοήτευση δηλώνει το 42%).

Ευρωεκλογές

Οσον αφορά την ατζέντα των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, οι Ελληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την ανεργία στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%). Σχεδόν ένας στους δύο (48%) απάντησε πως θα τους επηρεάσει το γεγονός πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές συνδέεται και με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή