ΕΛΛΑΔΑ

Ενίσχυση της θετικής στάσης προς την Ε.Ε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενισχύθηκε ο φιλοευρωπαϊσμός των Ελλήνων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου. Το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., ποσοστό ανεβασμένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, μείωση παρουσιάζεται σε όσους βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.:21% φέτος σε σχέση με 31% πριν από ένα χρόνο, ενώ ένας στους τρεις Ελληνες στέκεται ουδέτερα. Βεβαίως, το ποσοστό των αρνητικών γνωμών παραμένει σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., που βρίσκεται στο 12%.

Αυξητική είναι και η τάση όσων πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., φτάνοντας το 22% και καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περυσινή δημοσκόπηση. Πάντως, κι εδώ, στην Ελλάδα καταγράφεται πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσον όρο στην Ε.Ε. που ανέρχεται σε 48%.

Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 68% πιστεύει ότι οδεύει προς τη λανθασμένη. Οσον αφορά τη σημασία των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, οι τέσσερις στους δέκα Ελληνες πολίτες (41%) δηλώνουν πως είναι «μεγάλης σημασίας» (μ.ό. Ε.Ε. 49%), το 37% θεωρεί πως είναι «μέτριας σημασίας», ενώ το 22% απαντά πως έχουν «λίγη σημασία». Απογοήτευση από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. δηλώνει το 66%, έναντι 29%, το οποίο απάντησε πως είναι πλήρως ικανοποιημένο. Κι εδώ καταγράφεται μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε., όπου ικανοποίηση εκφράζει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, (απογοήτευση δηλώνει το 42%).

Ευρωεκλογές

Οσον αφορά την ατζέντα των προσεχών ευρωπαϊκών εκλογών, οι Ελληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την ανεργία στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%). Σχεδόν ένας στους δύο (48%) απάντησε πως θα τους επηρεάσει το γεγονός πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές συνδέεται και με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ