Επενδύσεις 5,3 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΒΓΑΛ

Επενδύσεις 5,3 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΒΓΑΛ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχεται η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης που υπέγραψε με τις τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο, προχωρά πλέον σε νέες επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεών της εντός και εκτός Ελλάδας. Την ίδια ώρα η οικογένεια Χατζάκου εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση που η Vivartia αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή της (43,195%) στη ΜΕΒΓΑΛ.

Βασικό όχημα της επιστροφής στην κανονικότητα –με την αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου να επισημαίνει, πάντως, ότι η επιχείρηση παραμένει σε «μνημόνιο», καθώς το δάνειο που έλαβε είναι δεκαετές- αποτελεί η νέα επένδυση ύψους 5,3 εκατ. ευρώ με την οποία δημιουργήθηκε νέα γραμμή παραγωγής γιαουρτιού και η τοποθέτηση στην αγορά από την προηγούμενη εβδομάδα νέου στραγγιστού γιαουρτιού. Στόχος της εταιρείας είναι ο τριπλασιασμός των πωλήσεων στραγγιστού γιαουρτιού σε ορίζοντα τριετίας. Μέχρι τώρα τα ισχυρότερα «χαρτιά» της ΜΕΒΓΑΛ σε αυτή την κατηγορία είναι τα παιδικά γιαούρτια, όπου το 2017 είχε μερίδιο αγοράς 15,3% (στοιχεία Nielsen), και τα γιαούρτια με φρούτα με το μερίδιο αγοράς να βρίσκεται στο 13,1%.

Με δεδομένη, βεβαίως, την εδώ και χρόνια πτώση της εγχώριας αγοράς γιαουρτιού και εν γένει των γαλακτοκομικών, η επένδυση της ΜΕΒΓΑΛ μοιάζει να απαντά σε μία πρόκληση. «Θέλουμε να κερδίσουμε ξανά τον Ελληνα καταναλωτή», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά η κ. Χατζάκου.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας έχουν, βεβαίως, και οι εξαγωγές. Η ΜΕΒΓΑΛ έχει ήδη παρουσία σε 36 χώρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας το μερίδιό της στο σύνολο των γαλακτοκομικών που εξάγει η Ελλάδα είναι 18,07%. Το 2017 ο τζίρος της ΜΕΒΓΑΛ από τις πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 33,4 εκατ. (31% περίπου), ενώ για το 2018 στοχεύει σε πωλήσεις εκτός Ελλάδος ύψους 36,7 εκατ. Στην επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να συμβάλει η είσοδος της εταιρείας στην αγορά του Ισραήλ με επώνυμη φέτα και γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας, η επέκταση των συνεργασιών της στην Ολλανδία, καθώς και η επαναδιείσδυση στη βρετανική αγορά με γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Το 2017 ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ εκτιμάται σε 107,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη σε 8,1 εκατ. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018 η εταιρεία καταγράφει ανάπτυξη 11,3%, ενώ έχει προϋπολογισθεί τζίρος 121,5 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 9,5 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή