Ο αθηναίος σύμμαχος των ασθενών

Ο αθηναίος σύμμαχος των ασθενών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες έχουν πλέον έναν σταθερό σύμμαχο στην Αθήνα. Οι ξενώνες «Ιωάννης Δ. Κριτικός» και «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», δύο μεγάλα ανακαινισμένα οικήματα στα πέριξ του «Αγίου Σάββα», δύνανται να φιλοξενήσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Η πρωτοβουλία ανήκει στην κ. Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού, η οποία, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν οι οικογένειες των ασθενών από επαρχία (το μέσο κόστος για διαμονή σε ξενοδοχείο και διατροφή δύο ατόμων κατά τη διάρκεια 45 ακτινοθεραπειών ξεπερνά τα 4.000 ευρώ), προχώρησε, στη μνήμη του συζύγου της, τον Αύγουστο του 2013 στη δημιουργία ενός πρώτου ξενώνα, τον οποίο δώρισε στον Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους, «Πνοή Αγάπης».

Πρόκειται για ένα οίκημα δύο ορόφων με εννέα δίκλινα δωμάτια, καθιστικό, δύο κοινόχρηστες κουζίνες, χωρητικότητας 18 ατόμων. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί 1.510 άτομα. Η ανάγκη, ωστόσο, ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς πλήθος αιτημάτων συσσωρευόταν στον σύλλογο «Πνοή Αγάπης», που διαχειρίζεται τον ξενώνα. Ετσι, η δωρήτρια προχώρησε το 2017 σε έναν ακόμα πιο μεγάλο ξενώνα, που εγκαινιάζεται σήμερα, αν και έχει ανοίξει τις πόρτες του στους έχοντες ανάγκη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο νέος ξενώνας είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, που εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους με 12 δωμάτια και δυναμική φιλοξενίας 28 ατόμων, ενώ στεγάζει και τα γραφεία της «Πνοής Αγάπης». Εξυπακούεται ότι και οι δύο χώροι απευθύνονται στο σύνολο των ογκολογικών ασθενών των νοσοκομείων Αττικής.

Η συμβολή των ξενώνων δεν περιορίζεται στην επίλυση ενός πρακτικού προβλήματος. «Η πρωτοπορία των δομών στέγασης έγκειται στην πολύπλευρη ψυχοκοινωνική στήριξη», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενη στις δράσεις ενδυνάμωσης για τους ενοίκους των ξενώνων. Ενδεικτικά, διοργανώνονται ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και εικαστικών τεχνών, συνεδρίες χαλάρωσης, ρεφλεξιολογίας, προγράμματα ευεξίας, ομάδες παιχνιδιού, ανάγνωσης, κολάζ κ.ά. Ο σύλλογος, βέβαια, προσφέρει υπηρεσίες στους ασθενείς και εντός του νοσοκομείου, όπως μεταξύ άλλων επισκέψεις στους θαλάμους, δανειστική – κινητή βιβλιοθήκη, αλλά και μια κούπα καφέ στους ασθενείς βραχείας νοσηλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή