Τη συγχώνευση με τη Standard Chartered εξετάζει η Barclays

Τη συγχώνευση με τη Standard Chartered εξετάζει η Barclays

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπρόσωποι της Barclays συνομιλούν με εκπροσώπους της Standard Chartered, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ομίλων. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Barclays, Τζον Μακφάρλαν, φέρεται να ενδιαφέρεται για τη συγχώνευση, ώστε να έχει ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στις πιέσεις που του ασκεί ο Αμερικανός ακτιβιστής μέτοχος Εντουαρντ Μπράμσον για να προχωρήσει στη ριζική αναδιοργάνωση της τράπεζας. O τελευταίος διατηρεί τα επενδυτικά κεφάλαια Sherborne και μέσω αυτών κατέχει το 5,4% της Barclays.

Παρότι δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός από καμία από τις δύο τράπεζες, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times, η τιμή της μετοχής της Barclays εμφάνισε χθες πτώση της τάξεως του 0,4% στο Λονδίνο, ενώ της Standard Chartered ενισχύθηκε 2,2%. Καλά πληροφορημένες πηγές της Barclays επισημαίνουν ότι η διοίκησή της θέλησε να διαψεύσει το δημοσίευμα, αρνούμενη ότι εξετάζει την πιθανότητα συγχώνευσης.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Guardian, ο λόγος που η Barclays ανησυχεί δεν έχει παύσει να υφίσταται. Ο ακτιβιστής μέτοχος Εντουαρντ Μπράμσον επιδιώκει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της τράπεζας. Και αυτό, όπως πιθανολογούν ειδικοί αναλυτές, σχετίζεται με τη μείωση δραστηριοτήτων στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος δεν έχει ικανοποιητικές επιδόσεις. Ο περιορισμός της επενδυτικής τραπεζικής εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο των επενδυτικών κεφαλαίων Sherborne για τη μείωση των δαπανών και βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους. Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι στις αρχές του μήνα συναντήθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης της Barclays και των επενδυτικών κεφαλαίων Sherborne. Συγκεκριμένα, ο Τζες Στάλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Εντουαρντ Μπράμσον. Ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της πρότασής του για το μέλλον της Barclays.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent, διάχυτη είναι η αίσθηση στους τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου ότι η Barclays οφείλει να αντιδράσει στις πιέσεις του Εντουαρντ Μπράμσον. Αν οργάνωνε μια μεγάλη συγχώνευση με άλλη τράπεζα, πιθανώς να τον υποχρέωνε να αποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, ο Independent επικαλείται υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία επί χρόνια θεωρούσαν ότι είναι καλή ιδέα να συμμαχήσουν οι Barclays και Standard Chartered. Ωστόσο, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν μία τέτοιου είδους συγχώνευση μεταξύ των δύο βρετανικών τραπεζών ως εγχείρημα που εγείρει δυσκολίες λογιστικού τύπου. Παράλληλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα θα ανακύψουν και ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η συνένωση των δύο προαναφερθέντων ομίλων για τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο της Βρετανίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που συγχωνεύονταν η Barclays και η Standard Chartered, τότε μάλλον θα «τιναζόταν στον αέρα» η στρατηγική του Τζες Στάλεϊ της Barclays. Ο τελευταίος ενδιαφέρεται για μία τράπεζα που θα ρίξει το βάρος της στη λιανική τραπεζική, στη χονδρική τραπεζική και στην επενδυτική τραπεζική. Αντιθέτως, η Standard Chartered ενδιαφέρεται για επέκταση δραστηριοτήτων στις αναδυόμενες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή