Σε δημοπρασία φιάλες του «βασιλιά των κρασιών»

Σε δημοπρασία φιάλες του «βασιλιά των κρασιών»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάποιες φιάλες κρασί, που πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλιότερα κρασιά του κόσμου, πρόκειται να πωληθούν σε μεγάλη δημοπρασία στη Γαλλία αυτόν τον μήνα. Τα τρία μπουκάλια κρασί του 1774 vin jaune, από την περιοχή Γιούρα της ανατολικής Γαλλίας, γνωστά ως «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών», έχουν ως τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του είδους, πιθανώς να δημοπρατηθούν για τη διπλάσια τιμή. Τα μπουκάλια, 87 cl έκαστο, φυλάχθηκαν με μεγάλη προσοχή από τους απογόνους του Πιερ Βερσέλ, ενός πολύ φημισμένου οινοποιού του 17ου αιώνα. Τα τρία μπουκάλια κρασί, αξίζει να σημειωθεί, είναι τα τελευταία που μένουν στο οικογενειακό κελάρι.

Το 1994 μία ομάδα ειδικών των κρασιών, επιστημόνων και οινολόγων δοκίμασε μία μποτίλια κρασί της ίδιας περιόδου και δήλωσε ότι ήταν άριστη, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να τα ξαναδοκιμάσουν σε εκατό χρόνια. Η περιγραφή που τους έδωσαν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς αναφέρει ότι το παλιό καλό κρασί ήταν σαν νέκταρ από χρυσόχρωμο κεχριμπάρι με γεύσεις από ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, κάρι, κανέλα, βανίλια κι αποξηραμένα φρούτα. Το κρασί έλαβε 9,4 βαθμούς με άριστα το δέκα.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που τα μπουκάλια του καλού οινοποιού πωλούνται σε δημοπρασία. Δύο μπουκάλια από την ίδια συλλογή πωλήθηκαν σε δημοπρασία το 2011 κι 2012 έναντι 57.000 ευρώ και 38.000 ευρώ αντίστοιχα.

Τη στιγμή της πώλησης του 2012, ο Μισέλ Γκαντ, επικεφαλής του τμήματος κρασιών του οίκου δημοπρασιών Christie’ s της Γενεύης, έγραψε: «Ανάμεσα στα καλύτερα σημεία της πώλησης είναι μία εξαιρετική μποτίλια vin jaune που χρονολογείται από το 1774. Κατασκευασμένο για να διαρκέσει αιώνες, καλής ποιότητας, αυτή η εξαιρετική μποτίλια κρασιού είναι προφανώς το παλιότερο παράδειγμα αυτού που είναι ακόμα ένα εκπληκτικό κρασί και κάτι πραγματικά σπάνιο για τους λάτρεις και τους γνώστες των κρασιών».

Λέγεται ότι ο χημικός Λουίς Παστέρ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιούρα και ήταν στενός φίλος των εγγονιών του Βερσέλ γιόρτασε την είσοδο του στη Γαλλική Ακαδημία το 1881, ανοίγοντας μία μποτίλια κρασί του 1774, που τότε ήταν ηλικίας μόλις 107 ετών.

Ο Βερσέλ, ο οποίος καταγόταν από μία μακρά σειρά άριστων οινοποιών που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, θεωρείται ο άνθρωπος που επινόησε το vin jaune, έναν τύπο λευκού κρασιού που παρασκευάζεται μόνο στα Γιούρα και είναι παρόμοιο με το ξηρό σέρι, αλλά δεν είναι ενισχυμένο. Δημιουργείται και ωριμάζει σε ένα βαρέλι κάτω από μία λεπτή ταινία μαγιάς που ονομάζεται «το πέπλο», διαδικασία που υποτίθεται ότι βελτιώνει τη μακροζωία του.

Εκτός από το κρασί του 1774, πρόκειται να δημοπρατηθούν άλλα 99 μπουκάλια από το κελάρι του Βερσέλ. Ολα στην ίδια δημοπρασία, στη Λον Λε Σονιέ, στις 26 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή