Αντιμέτωπες με χρέος 8,3 τρισ. δολαρίων οι αναδυόμενες αγορές

Αντιμέτωπες με χρέος 8,3 τρισ. δολαρίων οι αναδυόμενες αγορές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου τους τελευταίους μήνες αυξάνει το κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του υπάρχοντος χρέους για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών, με την Τουρκία και την Αργεντινή να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Το σύνολο των δανείων (εξαιρούνται οι τράπεζες) σε ξένο νόμισμα που έχουν λάβει οι αναδυόμενες οικονομίες έχει αυξηθεί από τα 4,5 τρισ. δολάρια το 2008 στα 8,3 τρισ. δολάρια το 2018, γεγονός πως κάνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές, όπως ο Μαρκ Μόμπιους, να προβλέπουν ότι τα χειρότερα έρχονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloo­mberg, κυβερνήσεις και εταιρείες (εξαιρούνται οι τράπεζες), από την Κίνα μέχρι την Αργεντινή, την Ουγγαρία, τη Ρωσία και την Τουρκία, πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ή να αποπληρώσουν ομόλογα ύψους 249 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την κληρονομιά μιας δεκαετίας με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, που ώθησαν πολλούς επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε δολάριο, ενέχει πάντοτε κινδύνους, δεδομένου ότι ο δανειολήπτης δεν ελέγχει ούτε τη συναλλαγματική ισοτιμία ούτε, φυσικά, τα επιτόκια δανεισμού. Φαίνεται ότι δανειστές και δανειολήπτες δεν διδάχθηκαν από την κρίση δημοσίου χρέους της Λατινικής Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1980, από τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ασίας το 1997 και από τη χρεοκοπία της Αργεντινής στις αρχές του νέου αιώνα. Με την απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, τα οποία αποτελούν το σημείο αναφοράς για τον δανεισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, να ανέρχεται στο 3,1% και το δολάριο να ενισχύεται συνεχώς έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (ξεχωρίζουν το πέσο Αργεντινής, που έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25%, και η τουρκική λίρα, που έχει υποχωρήσει κατά περίπου 21% από την αρχή του έτους), όσα κράτη και εταιρείες έχουν σημαντική έκθεση σε δάνεια σε δολάρια θα πρέπει να προετοιμαστούν για δύσκολες ημέρες. Το ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι ποια χώρα και επιχείρηση είναι πιο ευάλωτη. Η χώρα με τα περισσότερα δάνεια σε δολάριο που θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 είναι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Κίνα με αθροιστικό χρέος περίπου 90 δισ. δολαρίων. Ωστόσο η χώρα που είναι πιο ευάλωτη είναι η Τουρκία, διότι το σύνολο του χρέους σε ξένο νόμισμα ανέρχεται σε περίπου 70% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν η Ουγγαρία με χρέη σε ξένο νόμισμα λίγο πάνω από το 60% του ΑΕΠ της, η Πολωνία με χρέη που αντιστοιχούν περίπου στο 56% του ΑΕΠ και στην πέμπτη θέση η Αργεντινή με χρέη περίπου στο 45% του ΑΕΠ της.

Κίνδυνος μετάδοσης

Φυσικά, το ερώτημα είναι κατά πόσον ενδέχεται να εξελιχθεί η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων σε κανονική κρίση των αναδυόμενων αγορών. Ο Μαρκ Μόμπιους, φημισμένος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές, δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης στην Τουρκία, ενώ ούτε η Αργεντινή και η Βραζιλία τα πηγαίνουν καλά. «Οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να υποχωρήσουν λίγο ακόμη. Ωστόσο, επιλεκτικά υπάρχουν ορισμένες καλές ευκαιρίες». «Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει αρκετά σοβαρή αναταραχή. Οσο πιο μεγάλη και απότομη είναι η ενίσχυση του δολαρίου και των επιτοκίων δανεισμού (των ΗΠΑ) τόσο πιο μεγάλος είναι, βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης», σχολιάζει η Σόνια Γκιμπς, διευθύντρια αγορών κεφαλαίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσιγκτον. Από την άλλη πλευρά, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικές τράπεζες, όπως οι BlackRock, Goldman Sacs, UBS και Pictet Asset Management, υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων αγορών αποτελεί επενδυτική ευκαιρία και ότι θα υπάρξει ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή