Τζάμπολ στους ημιτελικούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντοχές του ΠΑΟΚ και του Προμηθέα απέναντι στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αντίστοιχα, που έχουν το πλεονέκτημα έδρας και η μείωση της δεδομένης διαφοράς δυναμικότητας από τους «αιωνίους», ώστε να δυσκολευτεί η πορεία πρόκρισής τους στους τελικούς των πλέι οφ, είναι τα δύο ζητούμενα της ημιτελικής φάσης που αρχίζει σήμερα στο ΟΑΚΑ (20.00) και στο ΣΕΦ (18.00).

Ο ρεαλισμός για τις «μονομαχίες» Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού – Προμηθέα απαγορεύει κάθε ρομαντική σκέψη με αρκετή δόση φαντασίας ότι μπορεί να συμβεί και η ευχάριστη έκπληξη της ανατροπής από τις ομάδες που έχουν μειονέκτημα έδρας. Ακόμα όμως και η επίτευξη μιας ή περισσοτέρων νικών του ΠΑΟΚ και του Προμηθέα, ανεξαρτήτως της πρόκρισης, θα αποτελέσει επιτυχία για την ανταγωνιστικότητα του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Οι χαοτικές αποστάσεις δυναμικότητας στην τελευταία 15ετία έχουν μειωθεί και δεν πρόκειται για αναμετρήσεις με τον χαρακτηρισμό «Γολιάθ εναντίον Δαυίδ». Η παρουσία του Προμηθέα Πάτρας στους ημιτελικούς, έχει, ήδη, «σπάσει» τη μονότονη και σχεδόν κατοχυρωμένη συμμετοχή των παραδοσιακών δυνάμεων του πρωταθλήματος στο φάιναλ φορ του πρωταθλήματος, αν και δεν πρόκειται για δύο αγώνες νοκ άουτ, ώστε ο πιο αδύναμος να έχει μια ευκαιρία για την έκπληξη, αλλά για διάρκεια, τουλάχιστον, τριών παιχνιδιών που μπορεί να φτάσουν στα τέσσερα ή και στα πέντε και ενώ τα δύο πρώτα θα διεξαχθούν στην έδρα των ισχυρών.

Το σύστημα των πλέι οφ, που είναι αντιγραφή από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα, ευνοεί τις δυνατές ομάδες, εφόσον νικήσουν στους δύο πρώτους αγώνες, γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα η «ψαλίδα» δυναμικότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις διαφορές που έχουν οι ομάδες στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις και οι πιο ανίσχυροι αντίπαλοι πρέπει να έχουν ψυχολογικά αποθέματα, πίστη και τακτική για να αποφύγουν τον αποκλεισμό, χωρίς νίκη.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού από τις φιλοξενούμενες ομάδες είναι πιο ισχυρό στους αγώνες της πρεμιέρας και εναπόκειται στους εκάστοτε γηπεδούχους να επιδείξουν αυτοσυγκέντρωση και να αποφύγουν και σκέψεις υπεροψίας, λόγω της φανέλας και της έδρας τους…

Τι είπαν οι τέσσερις προπονητές

Με θέα την Ακρόπολη, οι τέσσερις προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων που συμμετέχουν στα ημιτελικά των πλέι οφ μίλησαν για τους στόχους που έχουν θέσει και άπαντες εξέφρασαν την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα γίνουν όσο το δυνατόν συναρπαστικότερα παιχνίδια. Η διοίκηση της διοργανώτριας αρχής του ΕΣΑΚΕ επέλεξε το Μουσείο της Ακρόπολης, επιχειρώντας να προσδώσει πολιτισμικό πρεστίζ στα πλέι οφ. «Παρακολουθήσαμε ποιοτικούς και ανταγωνιστικούς αγώνες. Σχεδόν το 40% των αγώνων τελείωσε με μονοψήφιες διαφορές, ενώ πολλές ήταν οι εκτός έδρας νίκες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ενώ, σταχυολογώντας τις δηλώσεις των προπονητών, ο Τσάβι Πασκουάλ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το αήττητο και να συνεχίσουμε να παίζουμε καλό μπάσκετ», ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ευχήθηκε «να ξεπεραστούν οι τραυματισμοί για να βρεθεί ρυθμός και χημεία», ο Μάκης Γιατράς υπογράμμισε πως «είναι τιμή για τον Προμηθέα η δίκαιη παρουσία στα ημιτελικά» και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι «τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό θα είναι τεστ των πραγματικών διαφορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή