Αρχοντικά της Κηφισιάς, άνοιξαν και σας περιμένουν

Αρχοντικά της Κηφισιάς, άνοιξαν και σας περιμένουν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηλές μάντρες κρύβουν τη θέα στο εσωτερικό των αυλών. Ομως, όποιος έχει περπατήσει στην Κηφισιά, έχει σίγουρα μαγευτεί από το πλήθος και την ομορφιά των αρχοντικών της, που βρίσκονται διασπαρμένα στο κέντρο της. Αυτό ίσως εξηγεί και την επιτυχία των δύο περιπάτων που έχει μέχρι στιγμής διοργανώσει ο Δήμος Κηφισιάς σε ορισμένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης, ανοίγοντας όχι μόνο τις αυλές, αλλά και το εσωτερικό των μοναδικών αυτών κτιρίων.

Ο δεύτερος περίπατος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Οι περίπου 500 –πολυπόθητες, όπως αποδείχθηκε– θέσεις «έκλεισαν»… μόλις μέσα σε μία ημέρα, όταν ο δήμος έβγαλε τη σχετική ανακοίνωση. «Η ιδέα πηγάζει από την καθημερινότητά μας. Τα αρχοντικά είναι στο διάβα μας κάθε ημέρα, είναι η ιδιαιτερότητα της πόλης μας», εξηγεί ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος.

Για τον δεύτερο περίπατο άνοιξαν στο κοινό η οικία Βαλλιάνου – Ρωμανού, μια εντυπωσιακή διώροφη κατοικία στο πνεύμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε περί το 1890 και σήμερα χρησιμοποιείται ως ιδιωτικός παιδικός σταθμός, η Βίλα Νόρμα, μια εκλεκτικιστική κατοικία της δεκαετίας του ’20 που σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας, η οικία Νικολάου Πύρνα, ένα νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του περασμένου αιώνα που σήμερα είναι κατάστημα, η οικία Ράλλη, ένα κτίριο μεσαιωνικής έμπνευσης που σήμερα δεν κατοικείται και η Παναγία Ξυδού, ένας μικρός υστεροβυζαντινός ναός. Οσοι απασχολήθηκαν στο οργανωτικό κομμάτι της επίσκεψης, καθώς και οι ξεναγοί ήταν όλοι εθελοντές (ιδιώτες και δημοτικοί υπάλληλοι), ενώ τις πληροφορίες για τα κτίρια συνέλεξε ομάδα επιστημόνων.

Πόσο εύκολο είναι να πεισθεί ένας ιδιώτης να ανοίξει το κτίριό του στο κοινό; «Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι πρόθυμοι», λέει ο κ. Θωμάκος. «Προσπαθούμε να τους πείσουμε για τη σημασία του περιπάτου, στοχεύοντας στο συναίσθημα. Τα αρχοντικά της Κηφισιάς είναι πολλά, περισσότερα από 180, δεν είναι όμως όλα επισκέψιμα ή καλά διατηρημένα. Δυστυχώς, για πολλούς ιδιοκτήτες τα κτίρια αυτά είναι βάρος, λόγω των πολλών τετραγωνικών και των μεγάλων αναγκών συντήρησης».

Στόχος του δήμου είναι οι περίπατοι στα αρχοντικά να γίνουν θεσμός και να πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις φορές κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή