Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι τσαλαπετεινοί του Λυκαβηττού

Κύριε διευθυντά
Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (και παρά τις παρατεταμένες κωλυσιεργίες του Δήμου Αθηναίων) περιπατητές της περιοχής Λυκαβηττού απολαμβάνουν από τη φετινή άνοιξη το φως, τα λουλούδια και τα χρώματα του κήπου της κυρίας Χριστίνας η οποία, με τη βοήθεια του άξιου Ελληνορώσου βοηθού της, έχει δημιουργήσει μια όαση ομορφιάς και ξεκούρασης κάτω από τα μεγάλα πεύκα που σκιάζουν το άλσος Κιτσίκη. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσει κανείς έναν ζωντανό εποχιακό κήπο κάτω από πυκνές πευκοβελόνες, το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την κηπουρική!

Πρωινοί περιπατητές της περιοχής παρατηρούν επίσης με ανείπωτο θαυμασμό την επιστροφή προ εβδομάδων ενός γενναίου ζεύγους τσαλαπετεινών που φωλιάζουν σε κρυφό σημείο. Περήφανοι, λοφάτοι, καφε-κοκκινο-χρυσοί, ζωηροί και πολυάσχολοι ανεβοκατεβαίνουν ακατάπαυστα τον λόφο. Τι χαρά, τι ομορφιά!

Δεν σας λέω περισσότερα για να μην τους ενοχλήσετε...

Μιχαλης Μοσχος

«Ακίνητοι όλοι! Κρατάω το ρεύμα»

Κύριε διευθυντά
Το πρόσφατο διαφημιστικό φιλμ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», έφερε στη μνήμη μου ένα ηχηρό περιστατικό στη Ν.Υ. πριν από 20-25 χρόνια.

Ενας καταδιωκόμενος βαρυποινίτης, αφού κατάφερε να ανέβει σε μία σιδηροκολώνα μεταφοράς ρεύματος, απείλησε τους αστυνομικούς που ανέβηκαν για να τον συλλάβουν, με το χέρι του κοντά στο γυμνό καλώδιο, ότι... πιάνει το τριφασικό ρεύμα και γίνονται όλοι κάρβουνο! Αξίωσε δε και ήρθαν επιτόπου ο διοικητής της Αστυνομίας και ο δήμαρχος Ν.Υ. για να διαπραγματευτεί μαζί τους τους όρους παράδοσής του. Στο μεταξύ, έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, του εκτόξευσαν νερό με πυροσβεστική αντλία και τον μάζεψαν σε δίχτυ ασφαλείας. Τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, ο ανώριμος και εγωκεντρικός πρωθυπουργός μας, θιασώτης των Μαρξ - Τσε - Τσάβες - Πούτιν, εμφανίσθηκε ως επαναστάτης και ανένδοτος αναμορφωτής της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης! Στην πρώτη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, άρχισε τονίζοντας την πρώτη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «Ενα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη...» και μίλησε για την «Ελλάδα πειραματόζωο», για τη θυσία της Ιφιγένειας κ.λπ.

Στην πανηγυρική εκδήλωση του «Ιδρύματος Κλίντον» για επενδύσεις στην Ελλάδα, στη Ν.Υ. (σκόπιμα χωρίς διερμηνέα, για να αποδοθούν στη γλώσσα η έλλειψη επιχειρημάτων και οι γκάφες του), δήλωνε αλαζονικά ότι «η δημοκρατία θα περάσει στην Ευρώπη από την Ελλάδα», ενώ ο Κλίντον μόλις συγκρατούσε τα γέλια του!

Χώρια οι μεγαλοστομίες του, για σχίσιμο των μνημονίων κ.λπ., που έχουν στοιχίσει στη χώρα 100-200 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Τώρα, πώς γίνεται η χώρα να οδηγείται στο χάος, από ανερχόμενο πρωθυπουργό –ισότιμο μάλιστα των ηγετών της οικουμένης– αυτό το ξέρει μόνον ο ίδιος.

Εχει βέβαια προηγηθεί ο λαοπλάνος Ανδρέας Παπανδρέου με τις Οβίδιες μεταστροφές του: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «λυκοφωλιές», «έξω οι βάσεις του θανάτου» κ.λπ. Χαρακτηριστικά, ξήλωσε τον Φωτήλα, υπουργό Εξωτερικών, την ώρα που επέστρεφε αεροπορικώς στην Ελλάδα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν ισχύει η υπογραφή του. Τότε, ο Γκένσερ είπε, «μην παρεξηγείτε την Ελλάδα, βρίσκεται στο στάδιο της εφηβείας της». Αυτή η δύσμοιρη Ελλάδα, των Ελλήνων «παίδες αεί», δεν εννοεί να ωριμάσει. Οι ανώριμοι και άκριτοι ψηφοφόροι του Τσίπρα τον ανέδειξαν πρωθυπουργό για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου. Και με το θράσος του, «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη»!

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

«Ο πρίγκιψ Ανδρέας ήτο ικανός ηγήτωρ»

Κύριε διευθυντά
Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο της «Καθημερινής» της 13ης Μαΐου το αφιέρωμα «Εργα και ημέρες του πρίγκιπα Ανδρέα», στο οποίο αναφέρεται εμφατικά ότι «του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού, λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού».

Δεν γνωρίζω το επιστημονικό υπόβαθρο του συντάκτη και την πηγή αυτής της πληροφορίας, αλλά αυτή είναι παντελώς ανακριβής. Ουδέποτε του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού, την οποία διατήρησε μέχρι την άνοιξη του 1922, για να αναλάβει, κατόπιν αιτήσεώς του, τη διοίκηση του Ε΄ Σώματος Στρατού. Επίσης, πότε και από ποιον του αποδόθηκαν οι ανωτέρω απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί; Εκτός αν αυτοί αναφέρονται στην απόφαση του Στρατοδικείου, όπου παραπέμφθηκε ως εξιλαστήριο θύμα, δεν του επετράπη ούτε να έχει μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ είναι γνωστή η προεξόφληση του αποτελέσματος της δίκης από τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο.

Για την ιστορία, ο πρίγκιπας Ανδρέας υπήρξε ικανότατος ηγήτωρ, τόσο κατά τη διοίκηση της XII Μεραρχίας στις πρώτες φάσεις των επιχειρήσεων προς Αγκυρα, όσο και στη συνέχεια ως διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, το οποίο οδήγησε εν μέσω πολύ μεγάλων δυσχερειών διά της Αλμυράς Ερήμου μέχρι και πέραν του Σαγγαρίου, ενώ υπό τη διοίκησή του το Β΄ Σώμα Στρατού κατέλαβε το φοβερό οχυρό Καλέ Γκρότο. Τη διαφωνία του, που διατύπωσε επισήμως προς το Γενικό Στρατηγείο ως προς την αντιμετώπιση κρίσιμης καταστάσεως την 9η Σεπτεμβρίου 1921, εκμεταλλεύθηκαν στελέχη του Γενικού Στρατηγείου, για να αποδώσουν αβάσιμα σε αυτήν την αποτυχία της τελικής φάσης των επιχειρήσεων προς κατάληψη της Αγκυρας, κατηγορία που υποστήριξαν και στη δίκη του για την οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν πέθανε από «ψυχική συντριβή», όπως αναφέρεται στο τέλος του αφιερώματος, αλλά από βαριά εγκεφαλική αιμορραγία. Επίσης, στη λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες αναφέρεται, προφανώς εκ παραδρομής, ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν γιος του βασιλέα Κωνσταντίνου, αντί του Γεωργίου Α΄.

Δρ Γρηγοριος Ι. Σκαμπαρδωνης, Υποστράτηγος Υγειονομικού ε.α., ιστορικός ερευνητής, Παπάγου

Μεστή, πολύ μεστή συνέντευξη. Εύγε!

Κύριε διευθυντά
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στις 10/4/2018, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών -της οποίας το συνολικό έργο, σε όλους τους τομείς, είναι αξιολογότατο- Αντώνης Κουνάδης μιλάει, με τρόπο απλό και κατανοητό, για τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας, τη γλώσσα και την έκδοση του «Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», αλλά και προτείνει λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζεται: «Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, εθνική ενότητα, συνοχή, ομοψυχία και συστράτευση των απανταχού της γης συνελλήνων και όλων των δυνάμεων του έθνους, οικονομικών, πολιτικών, πνευματικών, κοινωνικών, με στόχο την ενίσχυση της χώρας μας στους καίριους τομείς της Παιδείας, της Αμυνας και της Οικονομίας». Μια εξαιρετική συνέντευξη, με σωστές επισημάνσεις και σημαντικά μηνύματα.

Παναγιωτης Γιαννουλεας, Συγγραφέας, οικονομολόγος

Παράκληση, μη... βάζετε άνω τελεία (·)

Κύριε διευθυντά
Παρακολουθώντας τηλεόραση ή ραδιόφωνο ακούμε συχνά αξιόλογους δημοσιογράφους - παρουσιαστές να λένε στον συνομιλητή τους «Βάλτε μια άνω τελεία» και ξεκινούν κάποιο άλλο θέμα ή διαφημίσεις κ.λπ.
Τη 10ετία του 1950 το συντακτικό του Τζαρτζάνου έλεγε: «Ανω τελεία τίθεται ώστε να δοθεί στον αναγνώστη ο χρόνος να πάρει αναπνοή να συνεχίσει». Ο δε κ. Μαρωνίτης έλεγε: «Ανω στιγμή χρησιμοποιούμε για να σημειώνουμε μικρότερη διακοπή παρά με την τελεία και μεγαλύτερη παρά με το κόμμα». Οσο για τη γενική των ονομάτων: του Λέων, του Τρύφων, του Ξενοφών κ.λπ. βγάζουν μάτια.

Τριανταφυλλος Δανεσης, Νυμφασία Βυτίνας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ