Η ασθένεια των τρολ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολος ο τηλεοπτικός σχολιασμός. Λίγος ο χρόνος, πολλά πράγματα να ενσωματώσει κάποιος στις φράσεις του, οι ενδιάμεσες διευκρινιστικές προτάσεις είναι απαγορευμένες από τη φύση του Μέσου: στην ομιλία δεν υπάρχουν σημεία στίξης και οι ενδιάμεσες προτάσεις μπουρδουκλώνουν τους τηλεθεατές, οι οποίοι –έτσι κι αλλιώς– εκπαιδεύονται στον εύπεπτο λόγο. Μπορείς να διευκρινίσεις στο τέλος της πρότασης, αλλά τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος των τρολ. Θα αποσπάσουν την κύρια πρόταση από τη διευκρινιστική για να συκοφαντήσουν.

Ετσι την έπαθε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και ο κ. Παύλος Τσίμας. Ο πρώτος μίλησε πριν από 11 μήνες(!) στον δικτυακό Greekreporter.com και αναλύοντας το τουριστικό άνοιγμα της πόλης είπε την επίμαχη φράση: «I don’t give a shit if he killed Greeks». Συνέχισε, ότι οι Τούρκοι τον θεωρούν (σ.σ.: τον Μουσταφά Κεμάλ) πατέρα του έθνους των και θέλουν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, «όπως εμείς επιθυμούμε να επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Τραπεζούντα, την ιερή γη των πατέρων μας». Το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα «κι έτσι ανοίξαμε τις πόρτες (στον τουρισμό). Κάναμε το ίδιο με τους Ρώσους». Βεβαίως τα ακροδεξιά τρολ απομόνωσαν την πρώτη φράση και μαζί με άλλες συκοφαντίες για δήθεν πεπραγμένα του δημάρχου (fake news δηλαδή) δημιούργησαν το εκρηκτικό κλίμα που οδήγησε στον αήθη προπηλακισμό του.

Ο Παύλος Τσίμας δεν χρησιμοποίησε τόσο ελευθεριάζουσα γλώσσα. Αναφέρθηκε στην επιλεκτική ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στην ανομία. Είπε συγκεκριμένα: «Αν γιαουρτώνουν τον Πάγκαλο είναι μια χαρά. Αν μαχαιρώνουν τον Φύσσα είναι κακό. Δεν λέω ότι το γιαούρτι και το μαχαίρι είναι το ίδιο πράγμα. Προφανώς δεν είναι. Αλλά η βία είναι βία…». Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ πήραν την πρώτη φράση για να κάνουν πάρτι. Ελαμψε και πάλι η επικοινωνιακή τους υπεροχή. Εις βάρος βεβαίως ενός ανθρώπου, που κάποια στιγμή μπορεί να συναντήσει κάποιους Αγανακτισμένους (για όσα «είπε») στον δρόμο. Η δευτερεύουσα φράση δεν ακούστηκε, ούτε το σκεπτικό για το ενιαίο της βίας, το οποίο για μικροπολιτικούς λόγους αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Αλλά, τι άλλο μπορεί να περιμένει κάποιος από ένα μηχανισμό που έκοβε τις φωτογραφίες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να δείχνει ότι χαιρετά κούκλες και ποτάμια;

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, φάρμακο για τη νέα ασθένεια που έφεραν τα τρολ στον δημόσιο διάλογο. Με πολλαπλούς λογαριασμούς και περισσότερους αφελείς ακολούθους δημιουργούν επικοινωνιακά γεγονότα, με μισές αλήθειες ή ολόκληρα ψέματα. Σαν το ψέμα που πάλι είχε στόχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι δήθεν διοργάνωσε gay parade την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, για να αμαυρώσει τις εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή