Αναταράξεις σεισμικές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι θεώρησαν πως η Ελλάς είχε την αποκλειστικότητα ανορθοδόξου συγκατοικήσεως πολιτικών κομμάτων με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές τοποθετήσεις, όταν τον Ιανουάριο του 2015 σχηματίσθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διαψεύσθηκαν στην πράξη, καθώς η Λέγκα, το κόμμα της Δεξιάς, με ισχυρότατη πολιτική βάση στη Λομβαρδία, και το μάλλον οπερετικό αριστερό κόμμα των 5 Αστέρων συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβερνήσεως με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε χθες βράδυ από τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Μία οικτρή διαχείριση του ευρωσυστήματος οδήγησε στον παραμερισμό των ιδεολογικών διαφορών των νέων αντισυστημικών κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς, που ανέδειξε η κρίση. Πρόκειται για πολιτική ανατροπή που έπληξε τον Νότο, δίχως να αφήσει ανεπηρέαστες και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου εμφανίσθηκαν πολιτικά μορφώματα δυσάρεστα, αλλά διαφορετικής ποιότητος.

Η «επανάσταση» του κ. Τσίπρα εναντίον του ευρωσυστήματος διήρκεσε ένα εξάμηνο, με τραγικές συνέπειες, αλλά ακολούθησε περίοδος απόλυτης προσαρμογής σε θέματα αμέσου ενδιαφέροντος των δανειστών της χώρας – οικονομία, μεταναστευτικό, επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Το ερώτημα είναι εάν η πορεία των ιταλικών πολιτικών πραγμάτων θα είναι ανάλογη εκείνης της Ελλάδος, επί των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα. Δεν θα προεξοφλήσουμε τις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά το ευρωσύστημα πρέπει, τελικώς, να αναγνωρίσει τη δημιουργηθείσα πραγματικότητα.

Εδώ και χρόνια πλανάται η ιδέα περί ανάγκης κρισίμων αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μία διατύπωση υπαγορευόμενη από κανόνες «πολιτικής ορθότητος», διότι επί της ουσίας αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας. Και η νέα ιταλική κυβέρνηση θα θέσει το όλο ζήτημα εις την πραγματική της βάση, ανεξαρτήτως εάν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Πάολο Σαβόνα ή κάποιος «μετριοπαθής».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που οι προτάσεις του για αλλαγές έχουν απορριφθεί από το Βερολίνο. Κάποιοι θα σπεύσουν να ισχυρισθούν ότι ο κ. Μακρόν θα αναγκασθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην πολιτική του Βισί και τους Μακί. Το πιθανότερο είναι ότι θα επινοήσει κάτι το επικοινωνιακό με έντονη γαλατική χροιά. Αυτά καθώς η Ελλάς πορεύεται προς «καθαρή έξοδο» και ανάπτυξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή