Το 0,06% δεν είναι αμελητέο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θάνατοι των ζώων εν ώρα πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πλέον πολύ από το να χαρακτηριστούν «μεμονωμένα περιστατικά». Τη χρονιά που μας πέρασε, η United μέτρησε 18 θανάτους και 13 τραυματισμούς. Η πλειονότητα των θανάτων είχε να κάνει με τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων – κυρίως σκύλων. Λόγω περιορισμού μεγέθους, οι μεγαλόσωμες φυλές ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών· και ο χώρος των αποσκευών ούτε κλιματίζεται, αλλά (απ’ ό,τι αναφέρουν οι καταγγελίες) ούτε και αερίζεται επαρκώς. Ο συνδυασμός των δύο αποδεικνύεται μοιραίος, ειδικά για τις βραχυκεφαλικές ράτσες που δυσκολεύονται στην αναπνοή ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναγκάσει στο παρελθόν επιβάτες της να τοποθετήσουν τα κουτιά μεταφοράς μικρών ζώων –αυτά που επιτρέπονται μέσα στην καμπίνα– στα ντουλάπια των χειραποσκευών. Όσο βλακώδες και de facto επικίνδυνο κι αν ακούγεται, πολλοί πελάτες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις, πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι δεν προκύπτει κίνδυνος και προσγειώθηκαν στον προορισμό τους με ένα ζώο νεκρό από ασφυξία και θερμοπληξία μαζί.

Βέβαια, στις ΗΠΑ τέτοιες περιπτώσεις δεν περνούν στα ψιλά των ειδήσεων. Με το πολύ σοβαρό ζήτημα ασχολήθηκαν media του βεληνεκούς της Washington Post και του CNN και έτσι, έπειτα από 85 απώλειες από το 2015 έως το 2017, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα. Και στις αρχικές τους δηλώσεις ότι «μεταξύ των 140.000 ζώων που έχουν μεταφερθεί στο ίδιο διάστημα, το 85 παραμένει ένας αστρονομικά μικρός αριθμός» (το ποσοστό είναι όντως μόλις 0,06%) έχουν τώρα προστεθεί νέες ρυθμίσεις. 

Κάποιες εταιρείες φλερτάρουν με την ιδέα να μην «πετάνε» βραχυκεφαλικές φυλές και να παραπέμπουν τους πελάτες τους αλλού. Κάποιες χρεώνουν ένα επιπλέον ποσό για να επιτρέψουν ακόμα και μεσαίου μεγέθους σκυλιά στην καμπίνα (αλλά με περιορισμό θέσεων ανά πτήση). Και οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι εξειδικευμένες εταιρείες, όπως η Pet Airways, που προγραμματίζει τσάρτερ πτήσεις σε ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη, μόνο για κατοικίδια. Με το αζημίωτο φυσικά. Και αρκετά τσιμπημένο αζημίωτο, αν κρίνω από κάποιες ενδεικτικές τιμές που βλέπω στην ιστοσελίδα της…

Αν λοιπόν σκέφτεστε να μετοικήσετε στο εξωτερικό ή να φύγετε για ένα μεγάλο ταξίδι και να πάρετε μαζί το αγαπημένο σας Boxer, κρατήστε στο μυαλό σας αυτό το 0,06%. Στατιστικά μπορεί να είναι ασήμαντο. Για όλες τις στατιστικές όμως ισχύει ο αφορισμός της διάσημης στατιστικολόγου Γκέρτρουντ Φοξ: «Στατιστικά είναι διαπιστωμένο ότι ένα απειροελάχιστο στατιστικό μέγεθος περνάει απαρατήρητο από όλους· εκτός κι αν συμβεί να τους αφορά προσωπικά. Τότε, το 0,001% και το 100% δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή