Προειδοποίηση Τραμπ: Σε ετοιμότητα ο στρατός αν ο Κιμ κάνει «βλακώδη» ενέργεια

Προειδοποίηση Τραμπ: Σε ετοιμότητα ο στρατός αν ο Κιμ κάνει «βλακώδη» ενέργεια

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφασή του να ματαιώσει την πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο της Σιγκαπούρης  η οποία προγραμματιζόταν για τις 12 Ιουνίου.

Αφορμή της ματαίωσης της ιστορικής συνάντησης στάθηκαν σύμφωνα με τον Τραμπ οι πρόσφατες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, οι οποίες επιδεικνύουν «απίστευτη οργή και φανερή εχθρότητα». 

Η Σύνοδος δεν πρόκειται τελικά να διεξαχθεί «για το καλό και των δύο πλευρών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εκτενή  επιστολή του Αμερικανού προέδρου όπου ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ισχύ των πυρηνικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, ενώ κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία της Βόρειας Κορέας να επιτευχθεί μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία.

«Αυτή η χαμένη ευκαιρία, αποτελεί μια πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία». Με αυτή τη φράση επέλεξε να «κλείσει» ο Αμερικανός πρόεδρος την επιστολή του προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ομως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να μην περιοριστεί στην επίσημη επιστολή αλλά να δώσει συνέχεια με δηλώσεις του και μετά την ματαίωση της Συνόδου. Ειδικότερα, δήλωσε ότι ο αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο, ενώ υπογράμμισε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστεί.

Η επιστολή ματαίωσης της ιστορικής συνάντησης  

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας», γράφει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην σχετική επιστολή και συμπληρώνει:«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό».

Στην ίδια επιστολή, ο Τραμπ σημειώνει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναφέρεται στις εγκαταστάσεις πυρηνικών της χώρας του, «αλλά η "ισχύς" και δύναμη» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου είναι τόσο μεγάλη που «προσεύχομαι στο Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα είχε επαναλάβει τις απειλές της να αποσυρθεί από τη Σύνοδο προειδοποιώντας ότι είναι προετοιμασμένη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον εφόσον χρειαστεί.

«Κάποτε ελπίζω να σας γνωρίσω και από κοντά», συνέχισε στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι το μόνο που μετράει είναι ότι επετεύχθη ένας "θαυμάσιος" διάλογος μεταξύ τους. «Στο μεταξύ, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που άφησες ελεύθερους τους (Αμερικανούς) κρατουμένους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σπίτι τους με τις οικογένειές τους», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Τέλος, κάλεσε τον Κιμ να επικοινωνήσει εκ νέου μαζί του, σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη για τη «σημαντική αυτή σύνοδο». «Ο κόσμος, και η Βόρεια Κορέα συγκεκριμένα, έχουν χάσει την μεγάλη ευκαιρία για μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία. Αυτή η χαμένη ευκαιρία, αποτελεί μια πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία», καταλήγει η επιστολή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν πτώση με τον δείκτη S&P 500 Index να έχει απώλειες άνω του 0,5% σε διάστημα 10 λεπτών.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κι οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο, είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

Η Σύνοδος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν ματαιώθηκε διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου, ενώ εκτίμησε ότι η ματαίωση της συνόδου αποτελεί ένδειξη ότι ο Κιμ είναι «αδύναμος ηγέτης».

Για «σειρά αθετημένων υποσχέσεων» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος για να αιτιολογήσει την ακύρωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη σύνοδο αφού η Πιονγκιάγνκ αθέτησε μια σειρά υποσχέσεων και διέκοψε την απευθείας επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο αξιωματούχος επικαλέστηκε την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, με την οποία προειδοποιούσε ότι είναι έτοιμη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσινγκτον.

«Αυτή η περίεργη έλλειψη κρίσης, σε συνδυασμό με αθετημένες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και η διακοπή της απευθείας επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, υποδεικνύουν μια βαθιά έλλειψη καλής πίστης», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχει μια σειρά αθετημένων υποσχέσεων που οδήγησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν».


Οι αντιδράσεις: 

– Γκουτέρες καλεί ΗΠΑ και Β. Κορέα για συνέχιση του διαλόγου

– «Λυπηρό γεγονός» η ματαίωση της Συνόδου λέει ο Νοτιιοκορεάτης ηγέτης 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή