Κάλπες στην Ιρλανδία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Κάλπες στην Ιρλανδία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιρλανδοί για να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα εάν θα καταργήσουν την αυστηρή νομοθεσία κατά της άμβλωσης.

Παρότι οι απόψεις στη χώρα έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξε και το δημοψήφισμα του 2015, που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι οπαδοί της νομιμοποίησης της άμβλωσης δεν είχαν πετύχει να αντιστρέψουν τις απόψεις της κοινής γνώμης προς όφελός τους στη συντηρητική καθολική χώρα.

Το δημοψήφισμα είναι το τέταρτο τα τελευταία 40 χρόνια για το θέμα της άμβλωσης. Αυτή τη φορά, όμως, αστάθμητοι παράγοντες, όπως η ισχύς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εξάπλωση φαρμακευτικών μεθόδων διακοπής της κύησης, ίσως να ανέτρεπαν τα δεδομένα.

Η άμβλωση στην Ιρλανδία είναι νόμιμη μόνο εάν η ζωή της εγκύου απειλείται, ενώ χιλιάδες Ιρλανδές υποχρεώνονται κάθε χρόνο να ταξιδεύουν εκτός της χώρας για να υποβληθούν σε άμβλωση. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, χάρη σε ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν –παράνομα– πρόσβαση σε φαρμακευτικές μεθόδους έκτρωσης.

Στο επίκεντρο του δημοψηφίσματος βρίσκεται αμφιλεγόμενο άρθρο του συντάγματος της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές της χώρας οφείλουν να προστατεύουν τη ζωή του εμβρύου από τη στιγμή της σύλληψης.

Οπαδοί της νομιμοποίησης της άμβλωσης στήριξαν την εκστρατεία τους σε περιπτώσεις, όπως αυτή της 31χρονης Ινδής οδοντιάτρου Σαβίτα Χαλαπνάρ, η οποία πέθανε ύστερα από την άρνηση των Αρχών να εγκρίνουν άμβλωση, κατά τη διάρκεια αποτυχημένης καισαρικής τομής το 2012.

Οι οπαδοί της άρσης της απαγόρευσης της άμβλωσης στήριξαν τις ελπίδες τους στις ψήφους των νέων, μορφωμένων κατοίκων των μεγάλων πόλεων της Ιρλανδίας, όπως το Δουβλίνο. Αντιθέτως, εάν οι ψηφοφόροι της συντηρητικής ιρλανδικής υπαίθρου κινητοποιηθούν μαζικά, η απαγόρευση αναμένεται να παραμείνει εν ισχύι.

Ακόμη, όμως, και εάν επικρατήσει το «ναι» στην πρόταση κατάργησης της απαγόρευσης, η άμβλωση δεν θα νομιμοποιηθεί αμέσως, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας θα κληθεί να εκπονήσει νέο νόμο, με τη συζήτηση να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη και παρατεταμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή