Δεν συναντώνται Τραμπ – Κιμ

Δεν συναντώνται Τραμπ – Κιμ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ματαιώνεται, τελικά, το ιστορικό ραντεβού του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που τόσες ελπίδες είχε δημιουργήσει στη διεθνή κοινότητα για την εκτόνωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο. Με επιστολή του στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση που επρόκειτο να λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

«Ανυπομονούσα να συναντηθούμε. Δυστυχώς, δεδομένου του τρομερού θυμού και της ανοιχτής εχθρότητας που διαπνέει την τελευταία επιστολή σας, θεωρώ ακατάλληλη την πραγματοποίηση της συνάντησης τη στιγμή αυτή», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην ίδια επιστολή, καλεί τον Κιμ «να του γράψει ή να τον πάρει τηλέφωνο αν αλλάξει διάθεση».

Η Βόρεια Κορέα εξοργίστηκε από την παρέμβαση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος την κάλεσε να ακολουθήσει το «λιβυκό σενάριο» στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης. Στο ίδιο θέμα επανήλθε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, δηλώνοντας στο Fox News ότι η «λιβυκή λύση» (δηλαδή, η στρατιωτική επίθεση για αλλαγή καθεστώτος) θα τεθεί στο τραπέζι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα των πυρηνικών.

«Βλακώδεις δηλώσεις»

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Πενς, η υφυπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας Τσε Σον Χούι δήλωσε: «Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξή μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου». Η Τσε δήλωσε ότι η χώρα της «πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα για να οικοδομήσει μια ισχυρή και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη», έτσι ώστε «να μη βαδίσει στα χνάρια της Λιβύης», και κατέληξε: «Ποτέ δεν θα παρακαλέσουμε τις ΗΠΑ, ούτε θα προσπαθήσουμε να τις μεταπείσουμε αν δεν επιθυμούν τον διάλογο».

Λίγες ώρες πριν από τη ματαίωση της συνάντησης κορυφής, η Βόρεια Κορέα είχε καταστρέψει το μοναδικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της όπως είχε υποσχεθεί. Ηταν μια δεύτερη χειρονομία καλής θελήσεως, ύστερα από την πρόσφατη απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων. Μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων, που είχαν προσκληθεί από το καθεστώς της Β. Κορέας, κατέγραψε την καταστροφή των εγκαταστάσεων στο Πούνγκι – Ρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή