ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότεροι κανόνες, ακριβότερα καύσιμα

REUTERS, A.P.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν τη χρήση καυσίμων για τη ναυσιπλοΐα με περιεκτικότητα έως και 0,5% σε διοξείδιο του θείου, έναντι 3,5% σήμερα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για τα επίπεδα των εκπομπών ρύπων, και ειδικότερα του διοξειδίου του θείου, στην εμπορική ναυτιλία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν τη χρήση καυσίμων με περιεκτικότητα έως και 0,5% σε διοξείδιο του θείου έναντι 3,5% σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του θείου, το οποίο έχει εντοπιστεί στην τοξική βροχή, καταστρέφει τη βλάστηση και την άγρια ζωή, ενώ, επίσης, θεωρείται ότι προκαλεί σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Οι κλάδοι της ναυτιλίας αλλά και της ενέργειας φαίνεται ότι δεν έχουν επαρκώς προετοιμαστεί για να αντεπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στις πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως παρατηρεί σε σχετικό του δημοσίευμα το CNBC.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας θα αρχίσει να εφαρμόζει τις αυστηρότερες προδιαγραφές των εκπομπών την 1η Ιανουαρίου 2020, ευελπιστώντας ότι θα μειώσει τη ρύπανση την προερχόμενη από τα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Κατά την Αμρίτα Σεν, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πετρελαιοειδών της Εnergy Aspects, «πρόκειται για τη σημαντικότερη αλλαγή στην ιστορία της σύγχρονης ναυτιλίας». Στο πλαίσιο της ευρύτερης διεθνούς εκστρατείας για λιγότερο ρυπογόνο ενέργεια, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας αποσκοπεί να ελαττώσει δραστικά τις εκπομπές του διοξειδίου του θείου, το οποίο εντοπίζεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο πετρέλαιο των χωρών της Μέσης Ανατολής. Ως συνέπεια της εφαρμογής των νέων κανόνων, αναμένεται ότι στη διεθνή αγορά θα υπάρξει πλεόνασμα σε πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου. Παράλληλα, θα εκδηλωθεί ζωηρή ζήτηση για το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, τα οποία θα ακολουθούν τις νέες προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας. Οπότε θα σημειωθούν έντονες πιέσεις προς τα διυλιστήρια σε όλον τον κόσμο να παραγάγουν τέτοια προϊόντα. «Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου», παρατηρεί η κ. Σεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, επειδή ο δικός τους «μαύρος χρυσός» έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε διοξείδιο. Εχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου, οι αναλυτές του ενεργειακού κλάδου στην τράπεζα Morgan Stanley προβλέπουν άνοδο του πετρελαίου τύπου Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι έως το 2020. 

Οι νέοι κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας θα απαγορεύσουν στα πλοία να χρησιμοποιούν καύσιμα με διοξείδιο του θείου άνω του 0,5% έναντι του σημερινού 3,5%, εκτός αν διαθέτουν αντιρρυπαντικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των εκπομπών. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το CNBC, ελάχιστα πλοία έχουν κάνει επενδύσεις σε τέτοιον εξοπλισμό.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ