Μόλις 0,9 εκατ. τα κέρδη του ομίλου «Τιτάν» το α΄ τρίμηνο

Μόλις 0,9 εκατ. τα κέρδη του ομίλου «Τιτάν» το α΄ τρίμηνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα δέχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου «Τιτάν» κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε σημαντικές αγορές, όπου δραστηριοποιείται, όπως η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, αρνητικό ρόλο στην κερδοφορία διαδραμάτισε και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν αρνητικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 11%, σε 322,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας δεν ξεπέρασαν τα 0,9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 3,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα δε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 15%, σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν σταθερές, ο κύκλος εργασιών θα ήταν υψηλότερος κατά 36 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατά 5,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είχαν διαμορφωθεί στο επίπεδο του περυσινού πρώτου τριμήνου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, παραδοσιακά, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τις εταιρείες του κλάδου τσιμέντου και δομικών υλικών, καθώς πρόκειται για περίοδο χαμηλής ζήτησης και διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι ετήσιες συντηρήσεις των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Εξετάζοντας την πορεία των επιμέρους αγορών, στις ΗΠΑ, η αύξηση των πωλήσεων ανακόπηκε, λόγω του ιδιαίτερα βροχερού καιρού που επικράτησε. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 14%, σε 190,6 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 15% μειώθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη, σε 29,1 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η διατήρηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο δεν άφησε πολλά περιθώρια ανάπτυξης, με μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα που συνδέεται με τον τουρισμό. Ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης μειώθηκε κατά 8% κατά το πρώτο τρίμηνο, σε 53 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, από 4,4 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αρνητική ήταν η εικόνα και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, συγκριτικά με τον ήπιο περυσινό χειμώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του κύκλου εργασιών κατά 10%, σε 34,2 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 4%, σε 3,9 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη.

Στο αντίποδα, η αγορά της Αιγύπτου κατέγραψε θετικότερες επιδόσεις συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες του 2017, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των τιμών, καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε κατά περίπου 3%. Ωστόσο, η διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ σήμανε και την κάμψη των αποτελεσμάτων (σε όρους λίρας ήταν βελτιωμένα). Συνολικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 44,8 εκατ. ευρώ (-1%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη ήταν χαμηλότερα κατά 6%, σε 8,4 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, η διοίκηση του ομίλου παραμένει θετική, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και κερδοφορίας, παρά τις προκλήσεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος του 1ου τριμήνου και θα σημειώσει αύξηση για το σύνολο του έτους. Στην Ελλάδα δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων, ενώ και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, μία ακόμα χρονιά, η παραγωγή τσιμέντου θα διοχετευτεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή