ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγεφύρωτο το χάσμα ΔΝΤ - Βερολίνου για ελάφρυνση χρέους

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ANTAΠΟΚΡΙΣΗ. Xωρίς λευκό καπνό έληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την απόσταση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο να παραμένει αγεφύρωτη, ενώ ο χρόνος πλέον πιέζει αφόρητα για οριστικές αποφάσεις.

Στη συνάντηση του Washington Group που εξελίχθηκε χθες πριν από την έναρξη του Eurogroup, η μικρή ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας) αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξαν σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα επιτρέπει και τη συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα κυρίως στο Βερολίνο και το ΔΝΤ θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες μέρες, καθώς ο χρόνος πιέζει ιδιαίτερα το Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του μήνα. Στο G7, στο Γουίσλερ του Καναδά, 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου, θα ξαναβρεθούν οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος και τότε ίσως να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το χρέος, έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει σημαντική για μία σειρά από χώρες και όχι μόνο για το Βερολίνο, καθώς δίνει περισσότερη αξιοπιστία στο πρόγραμμα. Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».

Η βασική διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θέλει αυτόματη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων μακριά από πολιτικά κριτήρια, μια ελάφρυνση χρέους που να μπορεί άμεσα να ποσοτικοποιηθεί και να υπολογιστεί στην ανάλυση βιωσιμότητάς του. Το Βερολίνο, από την άλλη, θέλει τα μέτρα να εφαρμόζονται σταδιακά, μόνον αν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, και να εγκρίνονται κάθε φορά από τη γερμανική Βουλή.

Η άλλη διαφορά, που φαίνεται κάπως να γεφυρώνεται, αλλά ακόμα υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι αυτή που αφορά τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, με το Ταμείο να επιμένει σε μια επέκταση τουλάχιστον 10 ετών και το Βερολίνο πλέον να έχει συμφωνήσει σε περισσότερο από 5 χρόνια που είχε αρχικά θέσει ως όριο.

Το χθεσινό Eurogroup επικύρωσε πολιτικά την τεχνική συμφωνία του περασμένου Σαββάτου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες. «Yπήρχε θετική υποδοχή όλων για την τεχνική συμφωνία και καλό κλίμα για την Ελλάδα», σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η ίδια πηγή διαπίστωσε «πρόθεση σύγκλισης» και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με σκοπό την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Εurogroup του Ιουνίου (21/6).

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ