Στο επίκεντρο Ιταλία και διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας

Στο επίκεντρο Ιταλία και διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε την Τετάρτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος 5 Αστέρων στον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα πρέπει με τη σειρά του να καταρτίσει έναν κατάλογο υπουργών για να εγκριθεί έπειτα από τον πρόεδρο, προτού η νέα κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, το προγραμματικό πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνει περικοπές φόρων και παράλληλη αύξηση των δημοσίων δαπανών, που αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το χρέος της Ιταλίας, έχει εγείρει έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, με την απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου να ανέρχεται σε υψηλό 3 ετών, κοντά στο 2,46% την Τετάρτη, πριν υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 2,32% στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε σε υψηλά έτους, κοντά στις 190 μονάδες βάσης.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία αλλά και ένεκα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τους πρώτους μήνες του έτους, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να αποδυναμώνεται σε χαμηλά 6 μηνών κοντά στο 1,1676 την Τετάρτη, προτού ενισχυθεί κοντά στην περιοχή του 1,1740 στις αγορές της Ευρώπης την επόμενη ημέρα, μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού της Κίνας ότι η χώρα του επιθυμεί ένα ισχυρό και σταθερό ευρώ. Η δημοσίευση των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση της 1-2 Μαΐου –ο τόνος των οποίων θεωρήθηκε σχετικά ήπιος από την αγορά– και η αυξημένη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ευνόησαν επίσης το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ και την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού στο 2,0% πριν από το τέλος του έτους. Επίσης, ανέφερε ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει σύντομα και τόνισε ότι θα μπορούσε να «ανεχθεί» μια μικρή υπέρβαση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο, υποδηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει απαραίτητα σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας εντάθηκε, ύστερα από σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για «διαφορετική δομή» σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος να διενεργήσει έρευνα για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων και φορτηγών, σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου περί επέκτασης του εμπορίου του 1962 στην εθνική ασφάλεια, κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους δασμούς παρόμοιους με εκείνους που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή