ΚΟΣΜΟΣ

«Αντισυνταγματικά τα block στο Twitter»

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντισυνταγματική κήρυξε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τη συνήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «μπλοκάρει» επικριτές του, χρήστες της εφαρμογής σύντομων μηνυμάτων Twitter, στερώντας τους την πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Ναόμι Ρις Μπούκβαλντ, τα μηνύματα του προέδρου στο Twitter ανήκουν στον δημόσιο χώρο και η παρεμπόδιση πολιτών να τα διαβάζουν παραβιάζει το πρώτο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος, που εξασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης. Η απόφαση της δικαστού Μπούκβαλντ ενδέχεται να έχει ευρύτερες συνέπειες, πέρα από τον λογαριασμό του προέδρου Τραμπ στο Twitter και τα 52 εκατομμύρια πολίτες που τον ακολουθούν. «Η απόφαση της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς όλο τον πολιτικό κόσμο. Αν κάποιο πολιτικό στέλεχος προβαίνει σε λογοκρισία επικριτών του μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος», λέει ο Τζαμίλ Τζαφέρ, επικεφαλής του ινστιτούτου Knight.

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο, υπογράμμισε τη διαφωνία του με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η δικαστής Μπούκβαλντ, όμως, δεν διέταξε τον πρόεδρο Τραμπ να επιτρέψει την πρόσβαση χρηστών του Twitter τους οποίους είχε μπλοκάρει στον λογαριασμό του.

Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι ο λογαριασμός του προέδρου Τραμπ στο Twitter είναι κρατικός και ότι ο αποκλεισμός πολιτών από αυτόν παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα. Τον περασμένο Ιούνιο, οι ενάγοντες είχαν ζητήσει μέσω επιστολής τους να έχουν και πάλι πρόσβαση, ενώ όταν ο Λευκός Οίκος τους αγνόησε, κατέθεσαν αγωγή. Η αγωγή τους βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο προεδρικός λογαριασμός Twitter είναι «δημόσιος χώρος», στον οποίο ο πρόεδρος, οι σύμβουλοί του και τα μέλη του κοινού, ανταλλάσσουν απόψεις. Αποκλείοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Τραμπ παραβιάζει τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από το πρώτο άρθρο του συντάγματος των ΗΠΑ.

Ενας από τους ενάγοντες, ο κωμικός και συγγραφέας Νικ Πάππας, «μπλοκαρίστηκε» από τον Τραμπ, ύστερα από ήπια αντιπαράθεση που είχε μαζί του τον Ιούνιο. Αλλη ενάγουσα, η Ρεμπέκα Μπουκβάλτερ, είχε γράψει: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Τραμπ δεν κέρδισε τις εκλογές του 2016. Η Ρωσία τις κέρδισε για λογαριασμό του». Και οι δύο ενάγοντες είχαν «μπλοκαριστεί» για τα αιχμηρά –αλλά όχι υβριστικά– τους σχόλια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ