Ανοιγμα Ερντογάν προς ΗΠΑ και Ευρωπαίους

Ανοιγμα Ερντογάν προς ΗΠΑ και Ευρωπαίους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα οικονομικά θέματα και όχι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας επικεντρώνεται η προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγαλύτερων τουρκικών κομμάτων, του κυβερνώντος ΑΚΡ και του κεμαλικού CHP.

Το ισλαμικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πολιτικό του μανιφέστο ενόψει των διπλών εκλογών (βουλευτικών και προεδρικών) της 24ης Ιουνίου. Κεντρικό ρόλο κατέχουν οι δεσμεύσεις για 146 μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα και για τη λήψη μέτρων σταθεροποίησης με στόχο τη συγκράτηση της λίρας και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, οι τόνοι είναι συμφιλιωτικοί. Το μανιφέστο του ΑΚΡ τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, ενώ σε άλλο σημείο εκφράζεται η βούληση για ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με την Ε.Ε. Αναφορικά με την ανάμειξη της Αγκυρας στον συριακό πόλεμο, το ΑΚΡ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για μια «νέα Συρία», με μια νέα, «νόμιμη» ηγεσία στη γειτονική χώρα.

Σήμερα προβλέπεται να παρουσιάσει το μανιφέστο του δικού του κόμματος, του CHP, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία, Μουχάρεν Ιντσέ, κάνει εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα την (κοινωνική και περιφερειακή) «ειρήνη». Το CHP αποφεύγει συστηματικά να παρασυρθεί σε εμπρηστική αντιπολιτευτική ρητορεία, εκτιμώντας ότι η πολιτική πόλωση αποβαίνει προς όφελος του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, τέλος, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από μέλη του Κογκρέσου που ζητούσαν πιο σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή