Σε «τυφλή θεραπεία» χωρίς εξετάσεις επί δύο χρόνια οι οροθετικοί

Σε «τυφλή θεραπεία» χωρίς εξετάσεις επί δύο χρόνια οι οροθετικοί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φανταστείτε να έχετε μία ασθένεια που δεν κάνει συμπτώματα, να λαμβάνετε θεραπεία για τουλάχιστον δύο χρόνια και να μη γνωρίζετε εάν η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική». Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση, όπως την περιγράφουν μέλη του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», βρίσκεται η πλειονότητα των 10.000 ατόμων στη χώρα μας που ζουν με τον ιό του έιτζ, και οι οποίοι ακριβώς λόγω αυτής της αβεβαιότητας αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι «σε αναμονή».

Την τελευταία διετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς ρετροϊών της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής –απαραίτητες στην παρακολούθηση των οροθετικών–, με αποτέλεσμα χιλιάδες οροθετικά άτομα να αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους και για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνουν. Και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες, οι γιατροί αναγκάζονται είτε να ξεκινούν είτε να συνεχίζουν να δίνουν θεραπεία αξίας που φτάνει τις 7.000 ευρώ ετησίως χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια εξετάσεων κόστους μόλις 40 ευρώ! Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασης των οροθετικών στις εξετάσεις, όμως όπως ανέφερε ο κ. Δέδες, «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα, όταν έχουν γίνει επανειλημμένες οχλήσεις από εμάς και δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά».

Αιτία του προβλήματος είναι οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την αγορά αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και από τα κέντρα αναφοράς τα οποία αν και επιλέχθηκαν να κάνουν απευθείας προμήθειες με μικρά ποσά ως μια πιο γρήγορη λύση, υποχρεούνται και αυτά να διενεργήσουν διαγωνισμούς. Υπάρχει πάντα και η λύση για τους οροθετικούς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση λόγω του ότι η εξέταση πρέπει να συνταγογραφηθεί με τη χρήση του ΑΜΚΑ, δεν τηρούνται η ανωνυμία και το απόρρητο του οροθετικού.

Ο σύλλογος «Θετική Φωνή» κάλεσε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, ζητεί επίσπευση των διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας αντιδραστηρίων και πολιτική παρέμβαση από το υπουργείο για την έκτακτη κάλυψη των αναγκών σε αντιδραστήρια των κέντρων αναφοράς μέχρι την περάτωση των διαγωνισμών. Επιπλέον, προτείνει την επέκταση της δυνατότητας αποζημίωσης της εξέτασης ιικού φορτίου μέσω ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στα ανασφάλιστα οροθετικά άτομα, με τήρηση της ανωνυμίας και του απορρήτου μέσω της συνταγογράφησης εξετάσεων με τη χρήση ειδικού κωδικού και όχι του ΑΜΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή