Κυβέρνηση σε πλήρες αδιέξοδο βλέπει η Ν.Δ.

Κυβέρνηση σε πλήρες αδιέξοδο βλέπει η Ν.Δ.

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… μαρσάρισμα του τρικύκλου και οι συμβολισμοί της δολοφονίας Λαμπράκη, που επιστρατεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να «σηκωθεί» η επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη και να φωτογραφηθεί ένα «ακραίο τμήμα» της Ν.Δ. ως ηθικός αυτουργός της, για τη Ν.Δ. δεν ήταν παρά ακόμη μία επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση και το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αδιέξοδο, το οποίο φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση (μέσω «Αυγής») τη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, ζήτημα στο οποίο επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας καταθέσει και αίτημα για σχετική προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

«Και γιατί να ψηφίζουν οι ομογενείς;», αναρωτιόταν αρθρογράφος της «Αυγής», παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς. Ανάμεσα στους λόγους που απαριθμεί είναι ότι αυτό θα άλλαζε «μονόπαντα» την ταξική σύνθεση του εκλογικού σώματος, ότι οι Ελληνες του εξωτερικού είναι πιο εύποροι από τους Ελληνες κατοίκους, καθώς και ότι θα ψηφίζουν για μια… φανταστική Ελλάδα, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι ψηφίζουν για μια πραγματική Ελλάδα. Πηγές της Πειραιώς, μάλιστα, έλεγαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στερήσει το «δικαίωμα» ψήφου και μάλιστα σε Ελληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, την ώρα που η Ν.Δ., όπως έλεγαν, ζητεί «την παροχή της δυνατότητας ψήφου».

Και όχι τυχαία. Από την έρευνα (της Synpraxis) για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. Αυτά δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τόσο της επικράτειας όσο και του εξωτερικού τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας νομοθεσίας (65% και 75%, αντιστοίχως). Προκύπτει ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι, πράγματι, σε θέση να μετάσχουν στον δημόσιο διάλογο: το 50% έχει τουλάχιστον 13 χρόνια εκπαίδευσης στην Ελλάδα και κατά μέσον όρο το 67% απάντησε σωστά σε ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στη χώρα. Αν και μόνο το ήμισυ των συμμετεχόντων στην έρευνα που ζουν στο εξωτερικό (σε σύγκριση με όσους ζουν στην Ελλάδα) μπόρεσε σωστά να διακρίνει και τα τρία κόμματα που υποστήριξαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015, πάνω από 20% παραμένουν ενεργοί σε ελληνικά πολιτικά κόμματα ή ομάδες πίεσης – ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επηρεάζονται

Δεν είναι τα μόνα στοιχεία της έρευνας που παραπέμπουν σε στενότερη σχέση με τα πολιτικά και όχι μόνο ελληνικά πράγματα των κατοίκων εξωτερικού. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αν και στο εξωτερικό, οι Ελληνες αυτοί εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πραγματική (και όχι από τη φανταστική) Ελλάδα και κυρίως από την ελληνική νομοθεσία. Πάνω από 60% έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, πάνω από 60% συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και πάνω από το 80% έχουν ζήσει τουλάχιστον τη μισή ζωή τους στη χώρα τους.

Το 38,2% των ερωτηθέντων που ζουν στο εξωτερικό έχουν 13-18 χρόνια εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κάτι που ισχύει και για το 38,1% των ερωτηθέντων που ζουν εδώ. Μάλιστα, το 11,8% των ερωτηθέντων στο εξωτερικό έχουν πάνω από 19 χρόνια εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ποσοστό μεγαλύτερο απ’ όσων διαμένουν στη χώρα (6,8%).

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ακόμη ισχυρότερα αν εστιαστούν στη λεγόμενη «νέα διασπορά», τους Ελληνες που μετανάστευσαν από το 2011 κι έπειτα. Οι εν λόγω ερωτηθέντες απάντησαν σωστά σε ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με την ελληνική πολιτική σκηνή σε μεγαλύτερα ποσοστά απ’ όσους διαμένουν στην Ελλάδα! Σε αυτή την κατηγορία, μάλιστα, η υποστήριξη στο δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής είναι σχεδόν 90% κατά μέσον όρο και ιδιαίτερα υψηλή στις δυναμικές ομάδες ηλικιών με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στις ηλικίες 17-24 ετών. Η στήριξη στη δυνατότητα ψήφου είναι μάλιστα υψηλή σε όλα τα μορφωτικά επίπεδα, από την πρωτοβάθμια μέχρι τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Στρατηγικό αδιέξοδο

Για τη Νέα Δημοκρατία, η συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση του πλήρους αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό του Σκοπιανού.

Δεν είναι μόνο το ότι, όπως επεσήμαιναν στην Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε τίποτα στα περί εκλογών, ενώ πρώτη φορά δεν είπε τίποτα για την εξάντληση της τετραετίας. Είναι και το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα (παράταση του μνημονίου, πιστοληπτική γραμμή), με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη τόσο για το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής, αλλά και για το «πού θα βρει τα χρήματα για να μειώσει τους φόρους». Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της Πειραιώς, «στην ουσία ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τα μνημόνια που ο ίδιος έφερε και να παρουσιάσει τον κ. Μητσοτάκη ως αντιμνημονιακό που τα αμφισβητεί!».

Αδιέξοδο για την κυβέρνηση βλέπει η Πειραιώς και στο Σκοπιανό, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε υποσχέσεις που τώρα καλείται να τηρήσει, εξ ου και δέχεται πιέσεις. Οπως το έθετε πηγή της Πειραιώς, «είναι προφανές, καθώς ενώ το όνομα “Μακεδονία του Ιλιντεν” το έχουν “κάψει” όλοι, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το πάρει πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή