Δύο μύθοι για ένα τρόπαιο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα… μαρμαρένια αλώνια του Κιέβου μάχονται απόψε δύο γίγαντες (για κάποιους οι μεγαλύτεροι) του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 9.45 μ.μ. μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ να αποτελεί το καλύτερο ορεκτικό για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς οι δύο μονομάχοι έχουν απολύτως διεθνές προφίλ ως προς τους παίκτες, τους προπονητές, αλλά και τους οπαδούς.

Η είσοδος στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου της αγγλικής ομάδας με τα πέντε ευρωπαϊκά στέμματα και της ισπανικής με τα 12 αρκεί για να κάνει κάθε φίλαθλο να ριγεί με ανυπομονησία για το ματς, που υπόσχεται και πολύ θέαμα, χάρη στο επιθετικό ταμπεραμέντο αμφότερων των συλλόγων (και προπονητών), και αμφίρροπη εξέλιξη, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα των δύο αντιπάλων σε όλη τη φετινή σεζόν.

Πολυπολιτισμικές

Ενας ισπανικός σύλλογος με Γαλλοαλγερινό προπονητή, Πορτογάλο σούπερ σταρ και ευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά αντιπαρατίθεται σε έναν αγγλικό με Γερμανό προπονητή, Αιγύπτιο σούπερ σταρ και μάλλον ετερόκλητο σύνολο, κάτι σαν… τρέιλερ του Μουντιάλ που αρχίζει σε λιγότερο από 20 ημέρες.

Ομως το Τσάμπιονς Λιγκ έχει τη δική του χάρη και η Ρεάλ στοχεύει όχι μόνο στη 13η κατάκτηση αλλά και στην τρίτη συνεχόμενη, πράγμα πρωτοφανές για την εποχή Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας πέρυσι καταφέρει να γίνει η μόνη με δύο σερί κατακτήσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον τεχνικό της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ, είναι και το μεγάλο κίνητρο των «μπλάνκος» και δεν υστερεί μπροστά στο κίνητρο των «ρεντς» να ανακτήσουν τα ευρωπαϊκά σκήπτρα για πρώτη φορά από εκείνον τον αλησμόνητο τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2005.

Οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες των χωρών τους στην Ευρώπη μοιράζονται κι ένα ακόμη κοινό στοιχείο, αφού φέτος αμφότερες απέτυχαν –ούτε καν πλησίασαν– να κατακτήσουν κάποιον εγχώριο τίτλο, άρα παίζουν όλη τους τη χρονιά στο Κίεβο, έστω κι αν η παρουσία σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ συνιστά εκ των πραγμάτων επιτυχία.

Θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν χορτάσει κανείς γκολ από τον σημερινό τελικό, στον οποίον πέρα από τη γνωστή Ρεάλ τού «όσα βάλουμε και όσα φάμε», συμμετέχει και η πρώτη επίθεση του φετινού θεσμού, αυτή της Λίβερπουλ, με 40 τέρματα έως σήμερα.

Η μονομαχία Λίβερπουλ και Ρεάλ αναμένεται να κριθεί τελικά στις λεπτομέρειες, στις στιγμές έμπνευσης και λάμψης κάποιου από τους πολλούς αστέρες τους και ανάγεται και σε αντιπαράθεση του Κριστιάνο Ρονάλντο, πέντε φορές κορυφαίου παίκτη στον κόσμο, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ, τον δελφίνο της φετινής Χρυσής Μπάλας, ο οποίος ήδη κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου στο αγγλικό πρωτάθλημα κι ας μην ανήκε στην πρωταθλήτρια ομάδα.

Ο Αιγύπτιος πετάει από επιτυχία σε επιτυχία και είναι ό,τι ελκυστικότερο είδε κανείς φέτος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πέρα από την ταχύτητα και την οξυδέρκειά του έχει να αντιπαραβάλει στον Ρονάλντο και… τα νιάτα του, όντας περίπου επτά χρόνια μικρότερος. Απτόητος ο Κριστιάνο δηλώνει ότι «έχω βιολογική ηλικία 23 ετών», εννοώντας ότι τόσο αισθάνεται αν και τρέχει (δεν βαδίζει) στα 33 του, και υπόσχεται να παίζει ώς τα 41 του. Το φοβερό είναι ότι σε περίπτωση νίκης της Ρεάλ, ο Ρονάλντο θα κατακτήσει το πέμπτο του Τσάμπιονς Λιγκ, όσα δηλαδή έχει κερδίσει σε όλη της την ιστορία η Λίβερπουλ…

Θεωρείται πάντως ότι το κλειδί του τελικού θα είναι στη μονομαχία του ακραίου μπακ της Ρεάλ, Μαρσέλο, με τον Σαλάχ, αφού τυχόν αμέλεια των αμυντικών καθηκόντων του Βραζιλιάνου ίσως αποβεί μοιραία για τη «βασίλισσα», ενώ επικράτησή του επί του Αιγυπτίου θα περιορίσει ουσιαστικά τους «κόκκινους».

Πάνοπλες

Είναι ευτύχημα ότι οι δύο ομάδες αναμένεται να παραταχθούν χωρίς προβλήματα τραυματισμών ή τιμωριών παικτών τους, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων συμφωνούν πως η κάτοχος Ρεάλ είναι με μικρή διαφορά το φαβορί για το τρόπαιο.

Πολύς λόγος γίνεται για τη σύγκριση του Ζινεντίν Ζιντάν με τον Γιούργκεν Κλοπ, ως προς το ότι ο ένας είναι γεννημένος νικητής και ο άλλος «σίριαλ λούζερ», δηλαδή κατά συρροή χαμένος σε τελικούς, αλλά αυτά ελάχιστα μετρούν όταν η μπάλα αρχίσει να κυλάει στο χορτάρι, σε ένα ματς που υπόσχεται να είναι ένα… κοντσέρτο για πολυβόλα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή