Το γαϊτανάκι με το Ιλιντεν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό μόλις αρχίζει. Εως τώρα τα χαμόγελα περίσσευαν και από τις δύο πλευρές, μεταδίδοντας κλίμα αισιοδοξίας περί επικείμενης συμφωνίας με έντιμο συμβιβασμό. Η ρίψη στο τραπέζι της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» από τα Σκόπια δημιούργησε νέα δεδομένα.

Ο Ζάεφ κέρδισε ακόμα μερικούς πόντους στο παιχνίδι της επικοινωνίας, κάτι που θα μετρήσει τα μέγιστα σε περίπτωση κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης, ενδεχόμενο το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά. Με το που διέρρευσε η πρότασή του, απευθύνθηκε σε εμάς τους Ελληνες, για να μας πει: «Με το όνομα αυτό κάνουμε πλήρη διαχωρισμό, από κάθε πλευρά, με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Η εξέγερση του Ιλιντεν ήταν αγώνας του πολυεθνικού λαού μας για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η Μακεδονία δεν έχει καμία εδαφική βλέψη απέναντι σε καμία γειτονική χώρα, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων και τον σεβασμό στην κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας». Πώς αντιδράσαμε εμείς; Την απορρίψαμε αμέσως από τη στιγμή που και σε αυτήν υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», ακόμα και αν ο Ζάεφ αποσυνδέει το κράτος του από την αρχαία Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η λέξη Ιλιντεν ήταν για την πλειονότητα των Ελλήνων παντελώς άγνωστη, όπως άγνωστο ήταν και το «Μακεδονικό» μέχρις ότου «σκάσει» το 1991. Το τραγικό είναι ότι στο άκουσμα έτρεχαν να μάθουν «τι είναι αυτό το Ιλιντεν» και πολλοί εξ εκείνων που θα κληθούν, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να αποφασίσουν στο Κοινοβούλιο για το «Μακεδονικό». Σε τέσσερις περιπτώσεις δέχθηκα τηλεφωνήματα από βουλευτές, για να με ρωτήσουν γι’ αυτό το εξωτικό όνομα! Μη σας εκπλήσσει. Δύο εβδομάδες πριν, έτυχε να συντονίζω μια συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ στα Γιάννενα για τα εθνικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το «ανύπαρκτο τσάμικο». Ε, λοιπόν, δεν έκανε τον κόπο να την παρακολουθήσει ούτε ένας από τους βουλευτές της περιοχής, παρότι πρόκειται για ένα ακανθώδες και πολύπλοκο ζήτημα με ιστορικές και γεωπολιτικές παραμέτρους, που αφορά την περιφέρειά τους. Προφανώς διότι τα ξέρουν όλα, δηλαδή το εξής ένα: «οι δωσίλογοι Τσάμηδες». Ο διεθνής παράγων εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει το θέμα, και προς την κατεύθυνση αυτή παρενέβησαν μετά το «Ιλιντεν» τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς όσο και η καγκελάριος Μέρκελ. Και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, για να μην τα χάσουμε στο τέλος όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή