Απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public

Απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πάντα συγκινητικό να βλέπεις έναν βετεράνο μιας τέχνης να γίνεται η συγκολλητική ουσία που ενώνει την παράδοση με το σύγχρονο. Κάπως έτσι έδρασε η σύντομη αλλά με ιδιαίτερο συμβολισμό παρουσία του παραδοσιακού τυπογράφου Νίκου Βοζίκη, στη σκηνή της τελετής απονομής των βραβείων βιβλίου Public. Ο κ. Βοζίκης, ένας ρομαντικός των εκδόσεων και τεχνίτης της τυπογραφικής λεπτομέρειας, απένειμε στον «Σπόρο» το βραβείο για το καλύτερο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της χρονιάς.

Συνολικά δόθηκαν έντεκα βραβεία σε συγγραφείς, εικονογράφους και εκδότες με τις ψήφους περίπου 154.000 αναγνωστών που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία των καταστημάτων. Το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος απέσπασε ο Στέφανος Δάνδολος για την «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδ. Ψυχογιός), η Τζούλια Γκανάσου βραβεύτηκε για το «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή» (εκδ. Γκοβόστη) στην κατηγορία διηγήματος, ενώ στην κατηγορία της σύγχρονης ποίησης βραβεύτηκε η Μυρσίνη Γκανά για τη συλλογή «Τα πέρα μέρη» (εκδ. Μελάνι).

Απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public-1

O συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος στο βήμα της εκδήλωσης.

Το βραβείο για το ελληνικό non-fiction απονεμήθηκε στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α΄: 1942-1974» (εκδ. Παπαδόπουλος), ενώ «Ο Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς (εκδ. Gutenberg) ψηφίστηκε ως το καλύτερο μεταφρασμένο μυθιστόρημα, σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου.

Η μαγειρική

Σε ένα σκηνικό που θύμιζε εργαστήριο κατασκευής γραμμάτων βραβεύθηκε, επίσης, ο Διονύσης Λεϊμονής για το παιδικό βιβλίο «Το τέταρτο αλογάκι» των εκδόσεων Πατάκη και ο Κωνσταντίνος Πατσαρός «Ο άνθρωπος φωτιά» (εκδ. Μεταίχμιο) στην κατηγορία της εφηβικής λογοτεχνίας.

Το νέο βραβείο που θεσμοθετήθηκε φέτος για πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα απονεμήθηκε στην Φραντζέσκα Μάνγγελ για τη «Νύχτα του Σάουιν» (εκδ. Bell).

Απονεμήθηκαν τα βραβεία βιβλίου Public-2

Η ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά με το βραβείο της.

Ενδεικτικό της διείσδυσης που έχει στο ευρύ κοινό η τέχνη της μαγειρικής ήταν η βράβευση του Χρήστου Βέργαδου για το βιβλίο «Σχολείο ζαχαροπλαστικής» (εκδ. Διόπτρα) στην κατηγορία «Ευ Ζην». Η «Ρένα» (εκδ. Πατάκη) του Αύγουστου Κορτώ διακρίθηκε στην κατηγορία «Ηρωίδα-Εμπνευση».

Στην πέμπτη διοργάνωση των βραβείων βιβλίου συμμετείχαν 1.800 συγγραφείς και 160 εκδοτικοί οίκοι, ενώ διαγωνίστηκαν 2.500 βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή