Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ακόμη και τους θεσμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ακόμη και τους θεσμούς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως λέει το παλιό ρητό, αν τα γεγονότα είναι εναντίον σου αμφισβήτησε τον νόμο. Αν ο νόμος είναι εναντίον σου, αμφισβήτησε τα γεγονότα. Αν και τα γεγονότα και ο νόμος είναι εναντίον σου, χτύπα το τραπέζι και φώναξε. 

Καλωσορίσατε στη βασική οργανωτική αρχή του Λευκού Οίκου του Τραμπ. Καθώς η έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας πλησιάζει στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος, οι συνεργάτες του στο Κογκρέσο και οι υπερασπιστές του στα δεξιά ΜΜΕ δεν αφήνουν κανένα θεσμό εκτός στόχου, στην προσπάθειά τους να υποσκάψουν την έρευνα. 

Ο πρόεδρος Τραμπ έφτασε σε ένα νέο σημείο όταν τουίταρε την Κυριακή «απαιτώ και θα το κάνω επισήμως αύριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης να ψάξει αν το FBΙ εισέβαλε ή παρακολούθησε την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ για πολιτικούς στόχους και αν τέτοια αιτήματα έγιναν από ανθρώπους της κυβέρνησης Ομπάμα».

Aς αφήσουμε κατά μέρος τις λεκτικές επιλογές που θυμίζουν κινούμενα σχέδια («απαιτώ», αλήθεια;) και ας σκεφθούμε τη σοβαρότητα της απειλής που τίθεται από έναν πρόεδρο που δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να ερευνήσουν τους ανθρώπους που πραγματοποιούν έρευνα εναντίον του. 

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ έπεισε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητήσει από τον γενικό επιθεωρητή του να ερευνήσει τις κατηγορίες, ελπίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες θα κάνουν την κοινή γνώμη να ξεχάσει το γενικότερο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία. Ας δούμε, λοιπόν, αυτά που ήδη γνωρίζουμε. 

Τα γεγονότα

Αρχικά υπήρξε μια πολυετής περίπλοκη συνωμοσία από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πράκτορες, που εργάζονταν υπό τις εντολές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρέμβουν στην προεδρική εκλογή του 2016 υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ να αναφέρει οτιδήποτε ύποπτο. Η προεκλογική εκστρατεία δεν το έκανε αυτό. Αντιθέτως, τουλάχιστον επτά αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ συναντήθηκαν με Ρώσους ή με ανθρώπους που είχαν σχέσεις με τη Ρωσία και αποδέχθηκαν την βοήθειά τους. Καθώς το FBΙ έμαθε γι’ αυτές τις επαφές, άρχισε να ψάχνει το θέμα.  

Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες των Ρώσων προς όφελος του Τραμπ. Αραγε αυτά μοιάζουν σαν τη δράση κυβερνητικών αξιωματούχων που θέλουν να αμαυρώσουν έναν προεδρικό υποψήφιο;

Και ο νόμος

Τι συμβαίνει με τον νόμο; Είναι ομοσπονδιακό έγκλημα η ψευδορκία σε ομοσπονδιακές αρχές, η παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, το «ξέπλυμα» χρήματος, η αδυναμία καταγραφής ξένου πράκτορα και η συνωμοσία με μία ξένη δύναμη για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Ανώτατοι αξιωματούχοι της εκστρατείας και της κυβέρνησης Τραμπ διώκονται ή έχουν δηλώσει ένοχοι σε κάποιες από αυτές τις κατηγορίες. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ δείχνει να έχει συγκεντρώσει πολλές αποδείξεις με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων μαρτύρων. Και δεν έχουμε μιλήσει για τον Μάικλ Κοέν. Είναι μέλημα αυτών των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο έθνος και στο κράτος δικαίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν και ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, αμφότεροι Ρεπουμπλικανοί και διορισμένοι από τον Τραμπ, να εναντιωθούν στον πρόεδρο υπερασπιζόμενοι τους θεσμούς. 

Τα μέλη των αρχών επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τη χώρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οπαδοί του απλά προσπαθούν να προστατεύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή