Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρεάλ Μαδρίτης του Κριστιάνο Ρονάλντο αντιμετωπίζει την Λίβερπουλ του Μοχάμεντ Σαλάχ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αυτό το Σάββατο στο Κίεβο. Με αφορμή αυτήν την ποδοσφαιρική εορτή, θυμόμαστε πέντε τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών) που έχουν μείνει στην ιστορία.

1955-1956: Ρεάλ Μαδρίτης – Σταντ ντε Ρενς: 4-3

Από την Ρεάλ Μαδρίτης του 2018 μεταφερόμαστε στην Ρεάλ Μαδρίτης του 1956. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης της περιόδου 1955-1956 ήταν το πρώτο από την καθιέρωση του θεσμού και εκεί η ομάδα της Μαδρίτης έγραψε ιστορία. Στον τελικό η Ρεάλ αντιμετώπισε την Σταντ ντε Ρενς στο Παρίσι όπου και επικράτησε με 4-3 σε αυτήν την ιστορική αναμέτρηση. H Ρενς ξεκίνησε το παιχνίδι καταπληκτικά σκοράροντας δύο γρήγορα τέρματα αλλά η απάντηση από την Ρεάλ του Αλφρέντο Ντι Στεφάνο ήρθε γρήγορα. Ο Έκτορ Ριάλ σημείωσε το τελικό 4-3 σε έναν τελικό θρίλερ, όπου η Ρεάλ έγινε η ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο.

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League-1

1993-1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα: 4-0

Κανείς δεν περίμενε την Μίλαν να πανηγυρίσει το τρόπαιο στην Αθήνα το 1994, αλλά η Ιταλική ομάδα έκανε ότι ήθελε την Μπαρτσελόνα του Ρομάριο, Στόιτσκοφ και Γκουαρδιόλα και την συνέτριψε με 4-0. Η Μίλαν εκείνη την εποχή στο Ιταλικό πρωτάθλημα είχε να κερδίσει έξι συνεχόμενους αγώνες και οι τραυματισμοί ήταν υπέρ-αρκετοί. Παίκτες-κλειδιά όπως οι Μάρκο Φαν Μπάστεν και Τζανλουίτζι Λεντίνι χάσανε τον τελικό εξαιτίας τραυματισμού, ενώ οι Φράνκο Μπαρέζι και Αλεσάντρο Κοστακούρτα ήταν τιμωρημένοι και δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την ομάδα τους. Η Μίλαν του Πάολο Μαλντίνι σκόραρε τέσσερα γκολ στον τερματοφύλακα Θουμπιθαρέτα σε λιγότερο από εξήντα λεπτά και σόκαρε τον πλανήτη. Το «μεγαθήριο» Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να αντιδράσει. O Ντανιέλ Μασάρο σκόραρε δύο γκολ για τους Ιταλούς. Η Ιταλική ομάδα ήταν και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League-2

2004-2005: Λίβερπουλ – Μίλαν: 3-3 (3-2 στα πέναλτι)

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League-3

1998-1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου: 2-1

Τα πρώτα 89 λεπτά στον τελικό της Βαρκελώνης το 1999 δεν προσέφεραν τίποτα το ιδιαίτερο. Η συνέχεια όμως και τα τελευταία πέντε λεπτά του τελικού θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Η πανίσχυρη Μάντσεστερ είχε κάνει το «νταμπλ» στην Αγγλία και ήλπιζε για το «τρεμπλ». Μετά από 90’ όμως η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βρισκόταν πίσω με 1-0. Το κόρνερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ έφερε την μπάλα μέσα στην περιοχή του Όλιβερ Κάν, αλλά οι Γερμανοί κατάφεραν προς στιγμήν να απομακρύνουν. Έξω από την περιοχή ο Ράιαν Γκιγκς σούταρε ένα συρτό σουτ και ο Τέντι Σέριγχαμ την «έσπρωξε» στα δίχτυα κάνοντας το 1-1.

Εκεί που όλα έμοιαζαν ότι ο τίτλος θα κριθεί στην παράταση, τριάντα δευτερόλεπτα μετά το τέρμα του Σέριγχαμ η Γιουνάιτεντ ξαναχτύπησε. Το κόρνερ του Μπέκαμ ξανά έφερε την μπάλα στην περιοχή του Κάν, και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή στέλνοντας την μπάλα στο πάνω μέρος της εστίας του Γερμανού. Ο Σόλσκιερ έγινε ο ήρωας και η Γιουνάιτεντ βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης με μια ιστορική ανατροπή σε μόλις τρία λεπτά.

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League-4

1970-1971: Άγιαξ – Παναθηναϊκός: 2-0

Σε αυτήν την ιστορική ημέρα (2 Ιουνίου 1971), ο Παναθηναϊκός έγινε η μόνη ελληνική ομάδα στην ιστορία του Πρωταθλητριών – Τσάμπιονς Λιγκ που έχει βρεθεί σε τελικό. Στο Γουέμπλει του Λονδίνου, ο Άγιαξ ναι μεν κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο με 2-0, αλλά η πορεία του Παναθηναϊκού καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς κράτησε τις εντυπώσεις. Από νωρίς η Ολλανδική ομάδα άνοιξε το σκορ στο μόλις πέμπτο λεπτό με τον Ντικ Βαν Ντάικ και στο 87 λεπτό η ανωτερότητα του Άγιαξ φάνηκε όταν έκανε και το 2-0. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι σε έναν κορυφαίο Άγιαξ και είχε και ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Αντωνιάδη.

Πέντε αξέχαστοι τελικοί Champions League-5

Σαλάχ vs Ρονάλντο

δύο σούπερ-σταρ των ομάδων, Μοχάμεντ Σαλάχ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο προέρχονται από καταπληκτικές σεζόν όντας οι πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης και των ομάδων τους.

Παρόλο που στο πρώτο μισό της χρονιάς ο Ρονάλντο δεν είχε βρει τα πατήματα του, από τον Ιανουάριο του 2018 σκοράρει ακατάπαυστα. Στην απέραντη όχθη, ο Σαλάχ στην πρώτη του σεζόν με την φανέλα της Λίβερπουλ καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μετρώντας 44 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις) για τους «κόκκινους». Οι δυο τους είναι φαβορί για την «Χρυσή Μπάλα» του 2018, αλλά όπως είπε ο 33χρονος Πορτογάλος στο αγγλικό κανάλι «BT Sport», οι συγκρίσεις είναι λάθος γιατί είναι διαφορετικοί παίκτες.

«Είμαστε εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Εκείνος παίζει με το αριστερό πόδι, εγώ παίζω με το δεξί. Είμαι ψηλός, είναι λίγο κοντότερος. Εγώ παίζω με το κεφάλι. Είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Όλοι θέλουν να με συγκρίνουνε με άλλους παίκτες, αλλά είμαι διαφορετικός από τον οποιονδήποτε.»

Ακόμη και ο προπονητής της Ρεαλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν ρωτήθηκε για τον Σαλάχ και αν θα άλλαζε με τον Ρονάλντο. Η απάντηση του, τα είπε όλα: «Όχι, έχω τον Κριστιάνο και μιλάω μόνο για τους παίκτες μου».

Ο Σαλάχ και ο Ρονάλντο μετρούν τα ίδια ακριβώς γκολ (44) σε όλες τις διοργανώσεις φέτος (2017-2018) αλλά το Σάββατο, ένας θα είναι αυτός που θα χαμογελάσει τελευταίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή