Θυελλώδεις… άνεμοι στην Ελλάκτωρ

Θυελλώδεις… άνεμοι στην Ελλάκτωρ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα εστία σύγκρουσης μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ αποτελεί η επιχειρούμενη πώληση της θυγατρικής ΕΛΤΕΧ Ανεμος, η οποία όμως ενδεχομένως να είναι και η τελευταία, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση του ομίλου (22 Ιουνίου), όταν και όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αναμένουν ότι θα γίνει το «τελικό ξεκαθάρισμα» και θα προκύψει νέο διοικητικό σχήμα. Καταλύτης των εξελίξεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η πώληση της «Ανεμος» και συγκεκριμένα του ποσοστού 64% που ελέγχει ο Ελλάκτωρ (ένα επιπλέον 9% διαθέτει ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Αν. Καλλιτσάντσης).

Η απόφαση

Η απόφαση που ελήφθη τις τελευταίες ημέρες για τη διενέργεια διαγωνισμού (με συμβούλους την Εθνική Τράπεζα και την Axia) συνοδεύτηκε και από έντονο παρασκήνιο. Η διοίκηση διαπραγματευόταν επί έξι και πλέον μήνες με το βρετανικό επενδυτικό fund Ikon, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο διάστημα αυτό, κατά το οποίο μάλιστα υπήρχε συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα γραφεία της Ελλάκτωρ κατέφθαναν διαρκώς νέες προτάσεις εξαγοράς, από άλλα funds, κατά πολύ υψηλότερες του ποσού που συζητούσε η πλευρά της Ikon.

Αυτό εκτιμάται ότι ανερχόταν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ (για το 64%) και περιελάμβανε και την ανάληψη του τραπεζικού δανεισμού που ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ, ήτοι η αξία της συμφωνίας εκτιμάται ότι προσέγγιζε τα 350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το τίμημα αυτό κρίθηκε χαμηλό. Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της «Ανεμος» επιχειρείται τους τελευταίους μήνες από τη μία πλευρά της διοίκησης και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, με την υποστήριξη και του κ. Κούτρα, που θεωρούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την κεφαλαιοποίηση της εν λόγω συμμετοχής και την άντληση σημαντικής ρευστότητας, η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών του ομίλου. Σε αυτές περιλαμβάνεται η διεκδίκηση νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως επίσης και η μείωση του δανεισμού, που έχει πλέον ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ (έστω κι αν σημαντικό μέρος αυτού είναι εγγυημένος, μέσω των εισπράξεων από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων).

Η άλλη πλευρά

Από την άλλη, η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση, ιδίως στην παρούσα φάση, θα υπέσκαπτε τη δυνατότητα του ομίλου να κεφαλαιοποιήσει ακόμα μεγαλύτερες υπεραξίες στο μέλλον. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι μόλις πριν από 18 μήνες, η πρόταση που είχε γίνει από τον όμιλο Libra του κ. Λογοθέτη δεν ξεπερνούσε τα 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η λύση της πώλησης με σκοπό να καλυφθούν «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου, είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία του ομίλου και στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι αν από τη διαδικασία του διαγωνισμού προκύψει μια πρόταση, η οποία θα ενσωματώνει ουσιαστικά και τις μελλοντικές υπεραξίες της «Ανεμος» (π.χ. της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ), τότε είναι προφανές ότι θα γίνουν συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με την πώληση της «Ανεμος», δρομολογούνται και διοικητικές μεταβολές στον όμιλο Ελλάκτωρ, που ενδεχομένως να επηρεάσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί. Είναι προφανές ότι το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και θα επιχειρηθεί μια «λύση» στην προσεχή γενική συνέλευση. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι, για το ζήτημα αυτό, να κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι. Ηδη για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές και μη, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία της κάθε πλευράς, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα σηματοδοτήσουν και το τέλος της συνύπαρξης των δύο πλευρών με τη μορφή που έχει λάβει αυτή από το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Funds και όχι όμορες εταιρείες ΑΠΕ οι υποψήφιοι αγοραστές

Η λύση του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος πρόβαλλε και ως «μονόδρομος» για τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ», δεδομένου του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχε εκφραστεί, για την εισηγμένη, η οποία, χάρις στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2014 και τα κεφάλαια που άντλησε από τη δημόσια εγγραφή της, κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας της χώρας, γεγονός που έχει προσελκύσει και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το γεγονός ότι επί του παρόντος οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές είναι επενδυτικά funds και όχι όμορες εταιρείες ΑΠΕ, σημαίνει ότι οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες θα έχουν ως κύρια στόχευση την αποκόμιση μελλοντικών υπεραξιών σε 2-3 χρόνια και όχι τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας.

Σημειωτέον, δε, ότι αν πωληθεί το ποσοστό της «Ελλάκτωρ», οι επενδυτές πρέπει να υποβάλουν και υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών και την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Η ΕΛΤΕΧ Ανεμος διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητας 260,3 MW, ενώ παράλληλα κατασκευάζει και έξι νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 187 MW, ήτοι συνολικά 447,3 MW. Το 2017, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Ανεμος» προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν ελαφρώς σε 9,8 εκατ. ευρώ, από 10,4 εκατ. ευρώ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή