Προειδοποίηση Διοικητή Τράπεζας της Ιταλίας: Οι επενδυτές φοβούνται για το ευρώ

Προειδοποίηση Διοικητή Τράπεζας της Ιταλίας: Οι επενδυτές φοβούνται για το ευρώ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πεπρωμένο της Ιταλίας είναι το ίδιο με της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, σε μια περιόδο όπου η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα απειλεί να παρασύρει την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης σε νέα κρίση.

«Είναι σημαντικό η φωνή της Ιταλίας να είναι αξιόπιστη σε πλαίσια όπου αποφασίζεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο κ. Βίσκο αναφερόμενος στις επερχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με τη διακυβέρνησή της, τους πολυετείς προϋπολογισμούς αλλά και την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι επενδυτές να αποχωρήσουν σε περίπτωση που δουν τις αποταμιέυσεις τους να χάνουν αξία λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενόσω οι αγορές πουλάνε ομόλογα, φοβούμενοι πως οι νέες εκλογές θα αποτελέσουν ένα de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βίσκο σημείωσε ότι κάθε κίνηση αποδυνάμωσης των δημοσιονομικών της Ιταλίας μπορεί να υπονομεύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ε.Ε. αλλά και χρόνια πολύτιμων μεταρρυθμίσεων. Το υψηλό χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό της ετήσιας οικονομικής της παραγωγής θα μπορούσε να εκθέσει την χώρα σε επικίνδυνες κρίσεις εμπιστοσύνης, υπογράμμισε σχερτικά ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας. 

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος της τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία. 

Ειδικότερα, ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας το υπουργικό του συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κοταρέλι είναι πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον οποίο επέλεξε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα « για να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», γράφει το Reuters. 

Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Κοταρέλι δεν θα λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη ώστε να περάσει έναν προϋπολογισμό, γεγονός που θα οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές το φθινόπωρο. Τότε, τα δύο ευρωσκεπτικά κόμματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ακόμη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ. Ο ερευνητικός όμιλος που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή