Εως 12 Ιουνίου με ένα νομοσχέδιο στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

Εως 12 Ιουνίου με ένα νομοσχέδιο στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την εθνική αντιπροσωπεία τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ φαίνεται να δρομολογούνται προς ψήφιση ως τις 16 Ιουλίου κρίσιμα νομοθετήματα μεταξύ των οποίων είναι και οι αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – σχέδιο «Κλεισθένης».

Το χρονικό ορόσημο της 16ης Ιουλίου έχει σχέση με την ληφθείσα απόφαση να αρχίσουν εκείνη την ημέρα τα «θερινά τμήματα» της Βουλής», με την νέα Σύνοδο να αρχίζει εκ νέου την 1η Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας αυτές τις βασικές πτυχές του προγραμματισμού της Βουλής για τους προσεχείς μήνες, όπως συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, ο κ. Ν. Βούτσης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε πως δεδομένου ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα και το ζήτημα της δρομολόγησης διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκύπτει ως συμπέρασμα πως εκλογές θα πρέπει οριστικά να θεωρείται πως αποκλείονται για το τρέχον έτος.

Επικαλούμενος ειδικότερα την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από την παρούσα Βουλή, ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως όλα όσα πρέπει σχετικά να γίνουν, καθιστούν «άκυρα» τα όποια σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2018.

Ο προγραμματισμός έτσι όπως συζητήθηκε και καταρτίστηκε έχει ως εξής:

Τα «προαπαιτούμενα», με τη μορφή ενός νομοσχεδίου, θα κατατεθούν στη Βουλή περίπου στις 12 Ιουνίου και με την μορφή του κατεπείγοντος θα τύχουν επεξεργασίας από τις αρμόδιες Επιτροπές και την Ολομέλεια, με στόχο –όπως προαναφέρθηκε- να ψηφιστούν έως τις 14 Ιουνίου.

Τα θερινά τμήματα της Βουλής προγραμματίζονται από τις 16 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, με τη Βουλή να «διακόπτει για δύο ή τρεις εβδομάδες» τις εργασίες της τον Αύγουστο. Η νέα Σύνοδος, τέταρτη και τελευταία της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περόδου, θα αρχίσει την πρώτη Οκτωβρίου.

«Οτιδήποτε νομοθέτημα αφορά σοβαρό ζήτημα, θα έρθει πριν από τις 15/7 ή μετά την πρώτη Οκτωβρίου» σημείωσε ο κ. Βούτσης, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί με αυτό τον τρόπο ότι μια πιθανή «συμφωνία» με τα Σκόπια για το ονοματολογικό αποκλείεται να τεθεί προς έγκριση από τα θερινά τμήματα.

Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το σύνολο των χρονικά προσδιορισμένων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή