Ανησυχία στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις από εξελίξεις στην Ιταλία

Ανησυχία στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις από εξελίξεις στην Ιταλία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο μπορεί να προκαλέσουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές βλέποντας το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες έχει προκαλέσει η πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα.

Oπως σχολιάζει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος του Eurasia Group, «τα γεγονότα στην Ιταλία δεν βοηθούν καθόλου την Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εάν η κατάσταση συνεχιστεί και οι αναταραχές επιμείνουν». Οπως τονίζει, «αυτή τη στιγμή, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις εξελίξεις στη Ρώμη».

Ο «σεισμός» που προκάλεσε η Ιταλία «ταρακούνησε» έντονα την αγορά των ελληνικών ομολόγων, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα στα εξωτερικά σοκ. Το 10ετές ομόλογο σημείωσε χθες βουτιά, με την απόδοσή του να «φλερτάρει» ακόμα και με το 5%, ένα επίπεδο που είχαμε ξανασυναντήσει στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ έκλεισε στο 4,8% με άνοδο της τάξης του 7,6%.

Τολμηρές αποφάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε από την πλευρά της να ξορκίσει τους φόβους και την απειλή που μπορεί να θέτουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να εκφράζει μεν την ανησυχία του, ωστόσο να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν τα ελληνικά σχέδια για έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, επισήμανε πως η αναταραχή στην Ιταλία είναι ένας λόγος για να ληφθούν πιο τολμηρές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς δημιουργεί ένα δικό της Ταμείο δανεισμού έκτακτης ανάγκης, ενώ υπογράμμισε πως εάν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η Ε.Ε. να δει συνολικότερες λύσεις.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «ηρεμήσει» τα νερά, ωστόσο ο προβληματισμός της γύρω από τη στάση που μπορεί να κρατήσουν οι δανειστές στο επόμενο διάστημα είναι έντονος, τη στιγμή που το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα λεπτή φάση, λίγο πριν από το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τρεις μήνες πριν από την καθαρή έξοδο που έχει επιλέξει η ίδια να ακολουθήσει. Στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι η κρίση στην Ιταλία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να αποφύγουν να ανοίξουν και δεύτερο μέτωπο, χαλαρώνοντας έτσι τη στάση τους και προχωρώντας ίσως σε κάποιον συμβιβασμό με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο υπάρχει και ο… αντίλογος που υποστηρίζει ότι οι δανειστές –και κυρίως η Γερμανία– ίσως να θελήσουν μέσω Ελλάδας, για μία ακόμη φορά, να θυμίσουν ότι όπως απέδειξε η ελληνική κρίση το 2015, μόνο με την τήρηση των συμφωνηθέντων και με τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να «πειστούν» οι αγορές για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή