Προς εκλογές υψηλού ρίσκου στην Ιταλία

Προς εκλογές υψηλού ρίσκου στην Ιταλία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόωρες εκλογές φαίνεται να βαδίζει η Ιταλία ύστερα από την απροσδόκητη, για τους περισσότερους αναλυτές, απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο Ματαρέλα απέρριψε, τη Δευτέρα, την κυβέρνηση που του είχαν εισηγηθεί οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, δηλαδή η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο, λόγω της προτεινόμενης ανάθεσης του υπουργείου Οικονομικών στον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα. Ο Κάρλο Κοταρέλι συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Καθώς η Λέγκα και τα 5 Αστέρια διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή του θεωρείται πολιτικά νεκρή προτού καν ανακοινωθεί. Το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να ανακοινώσει ονόματα υπουργών ενίσχυσε τις εικασίες για το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Διάχυτη ήταν η ανησυχία στις Βρυξέλλες και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία μπορεί να πάρουν εκ των πραγμάτων χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στα 64 χρόνια του, ο Κοταρέλι εξεπλάγη από την πρόταση του Ματαρέλα, καθώς μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε άλλο δημόσιο ρόλο πέρα από τη διεύθυνση του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία. Στη χώρα του έχει κερδίσει το παρατσούκλι «ο κύριος Ψαλίδι» λόγω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στη δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών, την περίοδο 2013-2014.

Αντιδράσεις

Τόσο η Λέγκα όσο και το Κίνημα 5 Αστέρων κατήγγειλαν τον διορισμό του ως «πραξικόπημα» εναντίον της λαϊκής εντολής. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι σεβασμός της λαϊκής ψήφου. Είναι απλώς ο τελευταίος σπασμός των ισχυρών εξουσιών, που θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φτωχή και επισφαλή», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι. Σε άλλες δηλώσεις του, ζήτησε την παραίτηση του Γερμανού επίτροπου για θέματα προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος είχε ευχηθεί να στείλουν οι διεθνείς χρηματαγορές στους Ιταλούς το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν λαϊκιστές. Από την πλευρά του, ο Λουίτζι ντι Μάιο κάλεσε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο εναντίον του «πραξικοπήματος» Ματαρέλα, ζητώντας ταυτόχρονα την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος του Κινήματος 5 Αστέρων γνωστοποίησε ότι το κόμμα του συζητάει με τη Λέγκα το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειχνε ότι η Λέγκα ανεβαίνει στο 27,5% –άλμα 10 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου– ενώ τα 5 Αστέρια κυμαίνονται στο 29,5%. Αν επαληθευτούν αυτές οι τάσεις, τα δύο κόμματα θα εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται ότι το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Ηδη, ο Ματέο Σαλβίνι διαφοροποιήθηκε ανοικτά από την πρόταση Ντι Μάιο για καθαίρεση του Ματαρέλα, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Φόρτσα Ιτάλια του κεντροδεξιού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Σοβαρή αδικία»

Με επιστολή του σε περιοδικό του Μιλάνου, ο Πάολο Σαβόνα διαμαρτύρεται για τη «σοβαρή αδικία» που υπέστη, όπως υποστηρίζει, από τον Ματαρέλα, με το προεδρικό βέτο για τον διορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών. Ο 81χρονος πρώην υπουργός Βιομηχανίας υποστηρίζει ότι δεν θα έθετε ποτέ υπό αμφισβήτηση το ευρώ, αλλά θα ζητούσε από την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή