ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις νεκροί από ένοπλη επίθεση στη Λιέγη του Βελγίου

A.P., REUTERS, ΑΠΕ

Αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί φτάνουν στο σημείο της χθεσινής αιματηρής επίθεσης στη Λιέγη του Βελγίου. Δύο γυναίκες αστυνομικοί και ένας περαστικός έπεσαν νεκροί από τα όπλα κρατουμένου που βρισκόταν σε άδεια από τη Δευτέρα. Ο δράστης, ο οποίος στη συνέχεια κράτησε όμηρο μια γυναίκα και οχυρώθηκε σε κοντινό σχολείο, σκοτώθηκε από την αστυνομία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΛΙΕΓΗ. Δύο γυναίκες αστυνομικοί και ένας περαστικός έχασαν τη ζωή τους μετά τη χθεσινή ένοπλη επίθεση στη βελγική πόλη Λιέγη, ενώ το επεισόδιο έληξε όταν ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Eνας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο γυναίκες αστυνομικούς και, αφού τις αφόπλισε, πυροβόλησε και σκότωσε τόσο τις ίδιες όσο και έναν 22χρονο άνδρα ο οποίος περνούσε από την περιοχή. Στη συνέχεια, ο δράστης, τον οποίο αργότερα σκότωσε η αστυνομία, πήρε όμηρο μια γυναίκα και οχυρώθηκε μέσα σε ένα κοντινό σχολείο. Ολοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 22χρονος είχε λάβει, τη Δευτέρα, ολιγόωρη άδεια από τις φυλακές στις οποίες κρατούνταν, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει. Οι Αρχές κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ». Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, οι ερευνητές εξετάζουν αν είχε ασπασθεί το Ισλάμ και αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί όντας στη φυλακή. Βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν εξάλλου πως ο επιτιθέμενος, που ήταν γνωστός στις Αρχές για διάφορα αδικήματα, είχε αφεθεί ελεύθερος την προηγουμένη από τη φυλακή Λαντίν, κοντά στη Λιέγη.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δράστης ήταν ο Μπενζαμίν Ερμάν, γεννηθείς το 1985. Είχε βγει με άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα όταν συνέβησαν τα γεγονότα και είχε τη φήμη πολύ βίαιου ανθρώπου. Ηταν σε επαφή με ριζοσπαστικοποιημένους κρατουμένους. Μάλιστα, μέλη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κρίσεων δήλωσαν ότι η κατάσταση στη Λιέγη είναι υπό έλεγχο, ενώ δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί προειδοποίηση τρομοκρατικής απειλής σε εθνικό επίπεδο. Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμειξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, και στις Βρυξέλλες το 2016, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ