Επαφές ΗΠΑ – Β. Κορέας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη για επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ελπίδες ότι ο ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα συναντηθεί, τελικά, με τον Ντόναλντ Τραμπ εντός του Ιουνίου, παρά τις αλλεπάλληλες ταλαντεύσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργατών, που ασκεί την εξουσία στη Βόρεια Κορέα, αναχώρησε χθες για Πεκίνο, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την κινεζική ηγεσία, προτού κατευθυνθεί προς τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται σήμερα. Την επίσκεψή του δημοσιοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter, όπου έγραψε: «Εχουμε φτιάξει μια σπουδαία, κοινή ομάδα για τις συνομιλίες μας με τη Βόρεια Κορέα. Διεξάγονται αυτή τη στιγμή συναντήσεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής και άλλα θέματα. Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας, κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη».

Διαβουλεύσεις

Η συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν είχε προγραμματιστεί αρχικά να λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ματαίωσε τη συνάντηση με επιστολή του στον Κιμ, αλλά αμέσως μετά άλλαξε γνώμη και επανήλθε στις διαβουλεύσεις με τους Βορειοκορεάτες. Η σύμβουλός του, Κέιλαν Κόνγουεϊ, δήλωσε χθες ότι είναι πιθανό η συνάντηση να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία.

Διπλωματικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι οι ταλαντεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ απορρέουν από τη δυσκολία της να εκτιμήσει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να βαδίσει ο Κιμ στον δρόμο της αποπυρηνικοποίησης. Σημειώνεται ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό. Στην πρώτη συνάντησή του με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, που έγινε στις 27 Απριλίου, στα σύνορα των δύο κορεατικών κρατών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», πράγμα που περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, η Πιονγιάνγκ ζητεί τον τερματισμό των μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, τα οποία εκλαμβάνει ως εχθρική ενέργεια και απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Πάντως, η αποστολή του Κιμ Γιονγκ Τσολ στη Νέα Υόρκη υποδηλώνει ότι η διπλωματική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, που μέχρι πρόσφατα αντήλλασσαν απειλές πυρηνικού αφανισμού, συνεχίζεται παρά τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ εδώ και 18 χρόνια, ύστερα δηλαδή από την επίσκεψη του στρατάρχη Τζο Μιονγκ Ροκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, το 2000. Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ υπήρξε επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο τόσο στις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, όσο και στις διεργασίες που οδήγησαν στο λιώσιμο των πάγων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με την Κιμ Γιονγκ Τζονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή