Γαλλική υπηκοότητα για τον ήρωα μετανάστη

Γαλλική υπηκοότητα για τον ήρωα μετανάστη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη γαλλική υπηκοότητα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα λάβει ο 22χρονος παράτυπος μετανάστης από το Μάλι, Μαμουντού Γκασαμά, ο οποίος σκαρφάλωσε στην πρόσοψη πολυκατοικίας στο 18ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού για να σώσει τη ζωή κρεμασμένου στο κενό 4χρονου αγοριού. Αυτό ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γκασαμά. Ο 22χρονος θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να ενταχθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία. «Το έκανα επειδή ένα παιδί κινδύνευε. Σκαρφάλωσα και, με τη βοήθεια του Θεού, το έσωσα», ανέφερε ο Γκασαμά στην εφημερίδα Le Parisien.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Γκασαμά διηγήθηκε πώς προσπάθησε τον Μάρτιο του 2014 να διασχίσει τη Μεσόγειο με σκάφος από τη Λιβύη, προτού συλληφθεί από την ιταλική ακτοφυλακή. Ο Γκασαμά εξασφάλισε άδεια παραμονής από τις ιταλικές αρχές, προτού ταξιδέψει παράνομα στη Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν παρασημοφόρησε τον 22χρονο με χρυσό μετάλλιο «ανδρείας και αφοσίωσης».

Ο πατέρας του 4χρονου αγοριού προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραμέληση ανηλίκου. Η εισαγγελία αποκάλυψε ότι ο πατέρας του παιδιού το είχε αφήσει μόνο για να πάει να ψωνίσει και για να παίξει το δημοφιλές παιχνίδι δρόμου PokemonGo. Ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος για να παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, όμως, οι Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 2.400 παράτυπων μεταναστών από αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη γαλλική πρωτεύουσα και μεταφοράς τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας, με τελικό στόχο την απέλασή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή