Μια ανάσα από τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Μια ανάσα από τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη ενός έντονου διπλωματικού παρασκηνίου ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, με την έμμεση, πλην ενεργό συμμετοχή σημαντικών διεθνών παραγόντων, υποδηλώνουν οι ανακοινώσεις των τελευταίων 24ώρων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία. Οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες φαίνεται πως έχουν λειτουργήσει βοηθητικά στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης –αν όχι διάσωσης– των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν κρατηθεί σχετικά μακριά από τη δημοσιότητα. Σε πρακτικό επίπεδο, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχουν καταλήξει σε συμφωνία, την οποία από χθες επεξεργάζονται σε τεχνικό επίπεδο διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες στην Αθήνα. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαχείριση της πρότασης για την «Μακεδονία του Ιλιντεν» προ περίπου 10 ημερών, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια γίνεται μια προσπάθεια «στεγανοποίησης» της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στα χέρια των πρωθυπουργών. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ώς το τέλος των διαπραγματεύσεων και να καταλήξει σε συμφωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στη χθεσινή ομιλία του στον ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αποφασιστικότητα και πίστη στην αναγκαία λύση», συνδέοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ με την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία μαστίζεται από ποικιλώνυμες κρίσεις. «Εμείς χωρίς περιστροφές τοποθετηθήκαμε και δουλέψαμε υπέρ της λύσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πρωταγωνιστική θέση της χώρας στα Βαλκάνια». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν «ευρύτερες ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο στη γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά και στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι η λύση θα οδηγήσει σε διεργασίες οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν δυναμική ανάπτυξης και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα «θα ανακόψει βλέψεις οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας άλλων δυνάμεων, όπως της Τουρκίας για παράδειγμα».

Τα τρία ονόματα

Επισήμως, στο τραπέζι βρίσκονται τρία από τα πέντε ονόματα του πακέτου που είχε δημιουργήσει ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς και, συγκεκριμένα, τα Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία). Επιπλέον, επισήμως, πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν άλλα ονόματα πέρα από αυτά τα τρία. Είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές πως οι δύο πλευρές συζητούν και επί άλλης ονομασίας, η οποία διασφαλίζει τις ανησυχίες Αθηνών και Σκοπίων. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, αλλά και η νομιμοποίηση της συμφωνίας, προτού, βεβαίως, γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου.

Πάντως πολιτικές δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο κ. Ζάεφ, καθώς υπάρχει ένα αρκετά συμπαγές μέτωπο αντίδρασης σε οποιαδήποτε λύση, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Χθες, σε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ, κοινοποιούνταν η δυσαρέσκεια του κ. Ιβάνοφ διότι, όπως επισημαίνεται, δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του για την πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή