Bάζει φρένο στα σενάρια ο Αλ. Τσίπρας

Bάζει φρένο στα σενάρια ο Αλ. Τσίπρας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στην εκλογολογία, η οποία πρωτίστως επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης στην τελική, δύσκολη ευθεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιχείρησε να βάλει χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συνέδεσε την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας με την ομαλή μετάβαση στην επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Μάλιστα, προφανώς και υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων και διακυμάνσεων στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, που καταδεικνύουν το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία και πόσο εκτεθειμένη σε μεταβολές η επιχειρηματολογία για την επομένη των μνημονίων, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τονίσει ότι «θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα». Και χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσεκτικές εκφράσεις, αναφέροντας, σε αντίθεση με αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη υιοθετούν πανηγυρικούς τόνους, ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και “θεαματικά”, αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος με την κρίση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Οπως είπε, τη στιγμή που η κρίση στην Ιταλία επηρεάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, «η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης» και κάλεσε τους εταίρους να δώσουν τη σωστή λύση, εξειδικεύοντας τη συμφωνία-πλαίσιο του περυσινού Ιουνίου, την οποία χαρακτήρισε ως τη «σωστή βάση».

Ο κ. Τσίπρας, αφού ανέφερε ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτυγχάνονται, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έναντι των εταίρων αλλά και των αγορών, μιλώντας για τα δημοσιονομικά περιθώρια που προβλέπεται ότι θα υπάρχουν από υπερπλεόνασμα, απέφυγε να τοποθετηθεί σε σχέση με το ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτού του δημοσιονομικού περιθωρίου, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις ή να δοθεί κάποιο αντιστάθμισμα έναντι των περικοπών. Οπως είπε, τα δημοσιονομικά περιθώρια θα αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα και σχέδιο για δύο στόχους: τη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και την αύξηση της απασχόλησης.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Βεβαίως, η δημόσια συζήτηση για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις κυριαρχεί στην επικαιρότητα και αποτυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της αφού πρώτα υπάρχει εικόνα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο, «στη βάση όλων όσων προβλέπονται ούτως ή άλλως στις συμφωνίες που έχουμε κάνει και με τους θεσμούς». Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, είχε αναφέρει (ΕΡΤ) ότι τα δεδομένα δεν είναι ίδια τώρα με εκείνα που υπήρχαν όταν έγινε η συμφωνία που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και χαρακτήρισε «αχρείαστο» το μέτρο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το συζητά και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, «οπότε και θα δούμε τα περιθώρια που θα έχουμε για να το επαναξιολογήσουμε». Ακόμα πιο προωθημένη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο οποίος είπε (ΑΝΤ1) ότι η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και αφορολόγητου μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή