Ισπανία: Προτάσεις μομφής κατά Ραχόι

Ισπανία: Προτάσεις μομφής κατά Ραχόι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Από μία κλωστή κρέμεται η επιβίωση της κυβέρνησης του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία, μετά την έκδοση της τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης για τα αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος εις βάρος στελεχών του Λαϊκού Κόμματος και επιχειρηματιών που σχετίζονταν με αυτό. Η πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή, ενώ αν δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, θα ακολουθήσει νέα πρόταση μομφής από το Podemos.

«Λυπούμεθα πολύ που υπήρξαν άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το Λαϊκό Κόμμα για προσωπικό πλουτισμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ανευθυνότητα» την κατάθεση πρότασης μομφής. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι «τουλάχιστον από το 1989» λειτουργούσαν στο κόμμα «μαύρα» ταμεία, στα οποία συνέρρεαν μίζες από δημόσια έργα που αναλάμβαναν επιχειρηματίες φίλα προσκείμενοι στο κόμμα. Συνολικά 29 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 351 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμα ύψους 44 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το πρόστιμο που αφορά το Λαϊκό Κόμμα ως οργανισμό είναι 245.000 ευρώ.

Μετά την απόφαση, είναι πολύ αμφίβολο αν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos μπορεί να συνεχίσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά τον Μαριάνο Ραχόι χωρίς να αντιφάσκουν με τη δική τους σταυροφορία κατά της διαφθοράς. Από την άλλη πλευρά, οι Ciudadanos δεν επιθυμούν να στηρίξουν την πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί αυτή προβλέπει την εγκατάσταση στην πρωθυπουργία του επικεφαλής του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ενώ το αίτημα των Ciudadanos είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους Ciudadanos, αλλά τότε, εκτός από τη στήριξη του Podemos (την οποία ήδη έχει), θα χρειαζόταν και τις ψήφους των Καταλανών αυτονομιστών. Η προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης προξενεί ρίγη στους βαρώνους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προτιμούν να παραμείνει ο Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία παρά να ανοίξουν διαύλους συνεννόησης με τους αυτονομιστές.

Υπάρχει, ωστόσο, και το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής από το Podemos, σε συμφωνία με τους σοσιαλιστές και τους Ciudadanos και στόχο την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το ενδεχόμενο αυτό, που δεν έχει αποκλειστεί από καμία από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις, είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για το πολιτικό τέλος του Μαριάνο Ραχόι.

Υπέρ του Ισπανού πρωθυπουργού λειτουργεί η συμμαχία με τους μετριοπαθείς Βάσκους εθνικιστές του PNV, οι οποίοι τον βοήθησαν την περασμένη εβδομάδα να υπερβεί το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018. Το κόμμα στήριξε τον πρωθυπουργό επειδή εξασφάλισε χρηματοδοτικά ανταλλάγματα αλλά και γιατί βλέπει με ανησυχία την άνοδο των εχθρικών προς τους περιφερειακούς εθνικισμούς Ciudadanos.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή