Μέρκελ: Ντροπή οι ακροδεξιές επιθέσεις

Μέρκελ: Ντροπή οι ακροδεξιές επιθέσεις

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΟΛΙΝΓΚΕΝ. Τα θύματα μιας από τις χειρότερες ρατσιστικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας τίμησε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε τελετή στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ, παρόντος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η υπαίθρια συγκέντρωση, στην οποία αναμενόταν να μιλήσει ο Τσαβούσογλου και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας, ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της λόγω κατακλυσμιαίας βροχής.

«Η Ακροδεξιά δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στο παρελθόν», προειδοποίησε η Αγκελα Μέρκελ στην 25η επέτειο από την εμπρηστική επίθεση σε κατοικία τουρκικής οικογένειας στο Ζόλινγκεν, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους δύο γυναίκες και τρία κορίτσια ηλικίας 4 έως 27 ετών. Για το έγκλημα καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα που ανήκαν στον χώρο της Ακροδεξιάς. «Πολύ συχνά, κάποιοι δοκιμάζουν με υπολογισμένο τρόπο τα όρια της ελευθερίας του λόγου, χρησιμοποιώντας την κατάρριψη των ταμπού ως πολιτικό εργαλείο», σημείωσε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει το κόμμα AfD, που κατ’ εξοχήν κάνει χρήση της τεχνικής αυτής. «Παίζουν με τη φωτιά. Οποιος σπέρνει βία με τα λόγια του το λιγότερο αδιαφορεί όταν θερίζει βία».

«Ακόμη και σήμερα άνθρωποι δέχονται επιθέσεις επειδή είναι πρόσφυγες ή επειδή εκλαμβάνονται ως τέτοιοι λόγω της εμφάνισής τους ή του χρώματος του δέρματός τους, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια ζουν εδώ», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτές οι πράξεις βίας είναι ντροπή για τη χώρα μας. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη διάπραξή τους», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας ότι η ιστορία έχει επιφορτίσει τη Γερμανία με «ιδιαίτερη ευθύνη» στο θέμα.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας στις σχέσεις με την Αγκυρα, αποδίδοντας στις τοπικές αρχές της Κολωνίας την ευθύνη για τη διαδήλωση υποστηρικτών του κουρδικού HDP, η οποία διεξήχθη τη στιγμή που οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ στη Γερμανία απαγορεύονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή