Καινούργιες δομές φιλοξενίας μετά τις βιαιοπραγίες

Καινούργιες δομές φιλοξενίας μετά τις βιαιοπραγίες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες δομές φιλοξενίας δημιουργούνται με αφορμή τις δύσκολες συνθήκες στη Λέσβο μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο hotspot (ή ΚΥΤ – Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) της Μόριας, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έμεναν 7.300 άτομα σε έναν χώρο που δύσκολα χωρά 3.000. Σε αυτή την εξέλιξη αντιδρούν με κάθε τρόπο οι τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Γαληνός ζητεί από το υπουργείο να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα του υπερπληθυσμού στη Μόρια, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία άλλων δομών φιλοξενίας στο νησί. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κλιμάκιο αρμοδίων από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη βρισκόταν χθες στη Λέσβο προκειμένου να βρεθεί λύση για τη στέγαση όσων έφυγαν από τη Μόρια και βέβαια με κανένα τρόπο δεν θέλουν να επιστρέψουν. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο να στεγαστούν σε δομή στην περιοχή Λάρσο, όπου βρίσκεται χώρος που λειτουργεί ΜΚΟ για την παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο.

Εκρυθμη κατάσταση

Χθες, ο κ. Βίτσας σε συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex, Fabrice Leggeri, αναφέρθηκε στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με τη γείτονα, καθώς και στην εφαρμογή και αύξηση των επιστροφών ως διορθωτικού μηχανισμού. Ωστόσο το πρόβλημα της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ενώ το μέτρο της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα δεν αποδίδει, δεδομένου ότι οι αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται.

Μετά τις βιαιοπραγίες Αράβων εναντίον Κούρδων στη Μόρια την προηγούμενη Παρασκευή, που ξεκίνησαν με αφορμή το γεγονός ότι οι δεύτεροι δεν τηρούν κατά γράμμα τα θρησκευτικά έθιμα, εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν το ΚΥΤ κινούμενοι με τα πόδια και αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε άλλα σημεία του νησιού. Εως χθες περίπου 400 άτομα είχαν στεγαστεί πρόχειρα σε σκηνές στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ σε χώρο όπου και παλαιότερα είχαν φιλοξενηθεί αιτούντες άσυλο, ενώ περίπου αρκετά άτομα κατέφυγαν σε καταυλισμό στη Σκάλα Συκαμιάς. Αρκετοί, ωστόσο, κοιμούνται σε πάρκα και άλση προκειμένου να αποφύγουν τις οργανωμένες δομές, όπου θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετή ασφάλεια.

Η εξάπλωση του καταυλισμού στο ΠΙΚΠΑ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, διογκώνει το πρόβλημα για τον ντόπιο πληθυσμό και πλήττει την εικόνα του νησιού ειδικά στην αρχή της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στον δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή