Ο τουρισμός αξία για όλους, το μήνυμα του κλάδου στους Έλληνες

Ο τουρισμός αξία για όλους, το μήνυμα του κλάδου στους Έλληνες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία εθνικής συνείδησης για τη σημασία του τουρισμού στην Εθνική οικονομία, αλλά και για την οικονομική θέση του κάθε Έλληνα ξεχωριστά, επιδιώκει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μέσω της ψηφιακής καμπάνιας επικοινωνίας «Τουρισμός, αξία για όλους».

Πόσοι γνωρίζουν ότι το 2017 ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ μαζί με την έμμεση συμβολή του εκτιμάται πως καλύπτει από 22,6% έως 27,3% της οικονομίας;

Και όμως, τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται με ενδελεχή μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του ΣΕΤΕ (SETE Intelligence).

Ο τουρισμός αξία για όλους, το μήνυμα του κλάδου στους Έλληνες-1

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, εξηγεί πως ο τουρισμός όχι μόνον αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, αλλά και πως «η αξία που παράγει διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, δυναμώνει τις επιχειρήσεις, δίνει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες».

Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει μέσα από την καμπάνια αυτή να αποτυπώσει με τον πιο άμεσο τρόπο αυτή ακριβώς την πολύτιμη διάσταση. «Η αξία που παράγει ο τουρισμός μας αφορά όλους» σημειώνει ο Γ. Ρέτσος.

Ο τουρισμός το 2017 παρουσίασε αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή 1,453 δισεκατομμύρια ευρώ και η συνολική αύξηση της σχετικής οικονομικής δραστηριότητας εκτιμάται σε επιπλέον 1,559 δισεκατομμύρια.

Από 16,736 δισεκατομμύρια άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,295 δισεκατομμύρια το 2017.

Επιπλέον, από κάθε € 1,0 τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον € 1,2 έως 1,65 πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα για κάθε 1,0 τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά € 2,2 έως € 2,65.

Στην καμπάνια που ξεκινά τώρα ο ΣΕΤΕ, καλλιεργώντας το πνεύμα της φιλοξενίας και διαμορφώνοντας εθνική συναίνεση για στήριξή της, ξεχωρίζουν 12 υπαρκτά πρόσωπα επαγγελματιών που απαντούν και προβάλλουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του τουρισμού, παρουσιάζοντας τη σύνδεση του τουριστικού τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τα πρόσωπα της καμπάνιας (προγραμματίστρια, πολιτικός μηχανικός, ταμίας θεάτρου, έμπορος λευκών ειδών, οδηγός φορτηγού, ανθοπαραγωγός, παραγωγός γαλακτοκομικών, σχεδιάστρια καπέλων, οινολόγος, σεφ σε συνοικιακό εστιατόριο, κρεοπώλης, ψαράς) δίνουν το στίγμα της θετικής επίδρασης που δημιουργεί ο τουρισμός για τους επιμέρους κλάδους και μετατρέπονται σε ρεαλιστικούς πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας του ΣΕΤΕ να αναδείξει τη διάχυση ωφελειών στην οικονομία, την απασχόληση και την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ ενώ οι περιφέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται.

Συμβάλλει δε, πανελλαδικά άμεσα (κατά το τρίτο τρίμηνο) στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) από 37,2% έως και 44,8% αποτελώντας βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας.

Επιπλέον, πέρυσι κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 80,0% του ελλείμματος του  ισοζυγίου αγαθών.

Οι εισπράξεις αυτές ισούνται με το 74,0% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων  ισούται με το 82,0% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή