Ραδιοκύματα κατά της υπέρτασης

Ραδιοκύματα κατά της υπέρτασης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο όπλο για την καταπολέμηση της αρτηριακής υπέρτασης, ειδικά σε πάσχοντες οι οποίοι δυσκολεύονται να «ρυθμίσουν» την πίεσή τους, φαίνεται ότι θα αποκτήσουν σύντομα οι ειδικοί γιατροί. Πρόκειται για την κατάλυση των νεφρικών αρτηριών με τη χρήση ραδιοκυμάτων ή υπερήχων, η οποία, όπως κατέδειξαν δύο νέες διεθνείς μελέτες, μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε πάσχοντες, γεγονός που μπορεί είτε να καθυστερήσει την ανάγκη χορήγησης αντιυπερτασικών φαρμάκων, είτε να μειώσει τον αριθμό των λαμβανόμενων φαρμάκων σε ασθενείς που υπό καθεστώς θεραπείας.

Η μία εκ των δύο μελετών –τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet και παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας EuroPCR στο Παρίσι– είχε και ελληνική παρουσία, καθώς συμμετείχε σε αυτή η Μονάδα Υπέρτασης της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με κύριο ερευνητή τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Τσιούφης, «τα νεύρα του νεφρού που πορεύονται μέσα στο τοίχωμα των νεφρικών αρτηριών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Με τη νέα μέθοδο μπορούμε να πάμε μέσα στη νεφρική αρτηρία με παρακέντηση από την αρτηρία του ποδιού, όπως γίνεται στην αγγειογραφία, και με τη χρήση ειδικών καθετήρων να χορηγήσουμε ραδιοκύματα που μειώνουν τον τόνο των νευρικών ινών.

Η μελέτη SPYRAL HTNON-MED έδειξε ότι σε υπερτασικούς ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή η διενέργεια της επέμβασης αυτής είναι απολύτως ασφαλής, όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία ή την εμφάνιση νέων στενώσεων στη νεφρική αρτηρία, και οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο κατά 10 mmHg. Η μείωση αυτή της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 30% και σε λιγότερα εμφράγματα κατά 15%.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα όπλο στα χέρια των γιατρών, ώστε μαζί με την αλλαγή του τρόπου ζωής (μείωση σωματικού βάρους, μείωση της πρόσληψης αλατιού) και τη φαρμακευτική αγωγή να συμβάλει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης». Στην άλλη μελέτη, που επίσης δημοσιεύθηκε στο Lancet, τη RADIANCE-HTN SOLO, η κατάλυση της νεφρικής αρτηρίας έγινε με τη χρήση υπερήχων, με εξίσου θεραπευτικά αποτελέσματα. Πέρυσι είχαν δημοσιευθεί αποτελέσματα μελέτης όπου η επέμβαση είχε εφαρμοστεί με επιτυχία και σε ασθενείς που δεν λάμβαναν θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες μελέτες έως ότου η μέθοδος τεθεί στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες ως μέθοδος. Αν και πρόκειται για απλή επεμβατική μέθοδο, σίγουρα απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση των επεμβατικών καρδιολόγων που θα την εφαρμόσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 30% έχει υπέρταση, όπως θεωρείται κάθε τιμή αρτηριακής πίεσης που ξεπερνά τα 140 mmHg. Από τους πάσχοντες, σχεδόν το 50% δεν μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή του πίεση. Σε πολλούς δε πάσχοντες απαιτείται η χορήγηση περισσότερων φαρμάκων για τη «ρύθμιση» της υπέρτασης, τα οποία όταν λαμβάνονται σε μακροχρόνια βάση μπορεί να συνοδευτούν από παρενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή