Ζάεφ: Στα κοινοβούλια το επόμενο βήμα για τη συμφωνία

Ζάεφ: Στα κοινοβούλια το επόμενο βήμα για τη συμφωνία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα, έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος στην πρωθυπουργία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας». Παράλληλα, ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα. «Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε ο Ζάεφ και επεσήμανε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες». 

Εξάλλου, ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Τέλος, ανέφερε ότι η «"Μακεδονία" θα έχει το "τέταρτο Ιλιντεν"» και πως «λαχταρά για μια "Μακεδονία" στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή