Μουσείου Προϊστορικής Θήρας: Ο νυχτοφύλακας και οι δουλειές… της νύχτας

Μουσείου Προϊστορικής Θήρας: Ο νυχτοφύλακας και οι δουλειές… της νύχτας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ο νυχτοφύλακας του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας να έχει κλέψει από τις αποθήκες και άλλες αρχαιότητες, πέραν όσων βρέθηκαν στο σπίτι του, εξετάζουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. Ανακρινόμενος μετά τη σύλληψή του, το Σάββατο, ο 47χρονος φέρεται να ομολόγησε ότι αφαίρεσε τα είκοσι αρχαία αντικείμενα στη διάρκεια του τελευταίου μήνα και επιπλέον αποκάλυψε ότι και προ ενός έτους είχε πουλήσει στη «μαύρη» αγορά ένα ακόμη αντικείμενο που φυλασσόταν στο μουσείο.

Αρμόδια αστυνομική πηγή τόνισε στην «Κ» ότι «είναι επιβεβλημένος ο ενδελεχής έλεγχος των αποθηκών του μουσείου Σαντορίνης προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος δράσης του κατηγορουμένου». Ο νυχτοφύλακας, όπως και ο 52χρονος συνεργός του, που εργάζεται ως υδραυλικός, συνελήφθησαν το Σάββατο από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Ο πρώτος είχε μεταφέρει στο σπίτι του 20 αγγεία που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., ενώ ο συνεργός του πιθανολογείται ότι θα αναλάμβανε να τα πουλήσει παράνομα σε συλλέκτες. Η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 52χρονος συμμετείχε σε λαθρανασκαφές στην Κόρινθο.

Στην προανακριτική απολογία του ο υπάλληλος του μουσείου επικαλέστηκε ότι αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του. Αντίθετα, ο συγκατηγορούμενός του δήλωσε ότι είχε δει τα αρχαία αντικείμενα στο σπίτι του φίλου του, ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση. Την Κυριακή οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Νάξου, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και σήμερα αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.

Εκτός λειτουργίας

Σημειώνεται ότι στο μουσείο υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας, οι οποίες ωστόσο βρίσκονταν εδώ και περίπου ένα χρόνο εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι, κατά τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο σπίτι του 47χρονου, έσπασαν κατά λάθος δύο αγγεία προϊστορικών χρόνων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή