Λύκοι που πρόσεχαν τα πρόβατα…

Λύκοι που πρόσεχαν τα πρόβατα…

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ένα χρόνο, ο μόνιμος φύλακας του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας ξάφριζε αρχαιότητες από τις αποθήκες. Δεν μεταφέρονται σε μία ημέρα όσα ανακάλυψε στο σπίτι του νυχτοφύλακα η αστυνομία και κατάσχεσε. Αντικείμενα μεγάλης αξίας, ανάμεσα στα οποία 15 πήλινα αγγεία του 17ου αι. π.Χ. από το Ακρωτήρι αλλά και τρία ειδώλια –τα δύο λίθινα και το άλλο πήλινο–, καθώς και ένα αντικείμενο από ορεία κρύσταλλο των γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων από το ιερό της Αφροδίτης στην Αρχαία Θήρα.

Τα αντικείμενα επεστράφησαν στο μουσείο, οι δράστες συνελήφθησαν (υπήρχε και συνεργός), σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.

Δεν πάει καιρός που αποκαλύφθηκε σε έναν άλλον χώρο, της Υγείας, μία επίσης θλιβερή υπόθεση. Το μεγάλο κύκλωμα παράνομης εμπορίας αντικαρκινικών φαρμάκων από δημόσια νοσοκομεία με συνεργούς νοσηλευτές, μία γιατρό, νοσηλεύτριες, φαρμακοποιούς κ.ά. Διαφορετική είναι και η υπόθεση της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, όμως έχει σημασία ότι ανάμεσα σε αυτούς που ταυτοποιήθηκαν είναι κι ένας αστυνομικός.

Μεμονωμένα περιστατικά που δεν συνδέονται μεταξύ τους; Μακάρι να ήταν έτσι, όμως εδώ υπάρχει κάτι που ενώνει όλες τις υποθέσεις, ας είναι διαφορετικής βαρύτητας. Το γεγονός ότι «πρωταγωνιστές» σε όλες είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, ταγμένοι να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά, τη δημόσια υγεία στην περίπτωση του κυκλώματος μεταπώλησης των πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, και τη δημόσια ασφάλεια στην υπόθεση της άγριας επίθεσης εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Εχει σημασία να βρει κανείς –εκτός από τις συνέπειες που θα έχουν οι εμπλεκόμενοι–, πώς επιλέχθηκαν γι’ αυτές τις θέσεις. Με ποια κριτήρια. Σε ένα κράτος που κάθε υπόνοια αξιολόγησης ξεσηκώνει αντιδράσεις, έχει σημασία να αναρωτηθούμε πώς αυτοί οι «κρατικοί λειτουργοί», που προσβάλλουν κάθε υπεύθυνο και φιλότιμο συνάδελφό τους, βρέθηκαν εκεί.

Οσο για το υπουργείο Πολιτισμού, να γιατί χρειάζονται διαρκής εκπαίδευση, ενημέρωση αλλά και αξιολόγηση του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή